Ruotsissa valmistaudutaan kutsuntoihin – ensimmäiset astuvat palvelukseen kesällä 2018

Usean vuoden tauon jälkeen tuhannet ruotsalaiset saavat kuluvan viikon aikana postia Ruotsin puolustusvoimilta.

Vuonna 1999 syntynyt ikäluokalle osoitetut kirjeet liittyvät Ruotsin päätökseen palauttaa osittainen asevelvollisuus, kirjoittaa Keskisuomalainen. Kirjeitä lähetetään sekä miehille että naisille.

Tällä viikolla kirje saapuu noin 20 000 Tukholman seudulla asuvalle. Yhteensä noin 90 000 hengen ikäluokasta kutsuntoihin päätyy lopulta 13 000 ja varsinaiseen asepalvelukseen vain 4 000.

Hämmennystä kirjeen saaneiden keskuudessa aiheuttaa se, etteivät kaikki vuonna 1999 syntyneet ei ole täysin tietoisia siitä, miten hallituksen maaliskuussa tekemä päätös vaikuttaa heidän elämäänsä.

(MAINOS - teksti jatkuu alla)

Lehden artikkelissa lukiolainen Harvey Svensson, 17, arvelee että vaikka kirjeessä pyydetään täyttämään perustiedot itsestä nettilomakkeeseen, lomake jää täyttämättä suurelta osalta. Niin sanotun perustietolomakkeen täyttäminen on kuitenkin tarpeen, sillä jos tarvittavia tietoja ei toimita kahden viikon kuluessa, seurauksena voi olla sakko.

Viranomaisen mukaan kyselyyn vastaamisessa ei tarvitse huijata asepalvelukselta välttyäkseen.

– Jos ilmoittaa, ettei asia kiinnosta, riski kutsuntoihin kutsumisesta on erittäin pieni, rekrytoinnista vastaavan osastopäällikkö Bengt Forssen sanoo.

Vaikka asevelvollisuus on nimensä mukaisesti pohjimmiltaan velvollisuus, poliitikot ovat painottaneet vapaaehtoisuuden ja nuorten oman kiinnostuksen merkitystä.

Ensimmäiset kutsunnat järjestetään Ruotsissa ensi syksynä. Yhdeksän tai yhdentoista kuukauden pituinen varusmieskoulutus alkaa ensimmäisen kerran kesällä 2018.

Teksti Hanna Tuulonen
Kuva Aku Siukosaari

Kommentoi

Samankaltaisia juttuta