Ruotuväki: Miehet ja naiset voitaisiin majoittaa samoihin tupiin myös kasarmeilla

Vapaaehtoiseen asepalvelukseen haki tänä vuonna ennätysmäärä naisia. Ruotuväki uutisoi, että kasvava naisten määrä asettaa haasteita sekä kasarmilla järjestettävän majoituksen että valintatilaisuuksien järjestämisen suhteen.

Seitsemän vuoden ajan naisten valintatilaisuuksia järjestänyt Uudenmaan aluetoimiston päällikkö, everstiluutnantti Juho Raulon kannattaa sekamajoitukseen siirtymistä.

– Emme erottele varusmiehiä eri tupiin etnisen taustan tai uskonnon perusteella, miksi sitten sukupuolen perusteella, Raulo sanoo Ruotuväen haastattelussa.

Myös Varusmiesliiton puheenjohtajan Juuso Kurttilan uskoo, että yhteiset tuvat lisäisivät yhtenäisyyden tunnetta varusmiesten keskuudessa.

(MAINOS - teksti jatkuu alla)

– Ehdottoman hyvää yhteisissä tuvissa olisi yhteishengen kasvattamisen lisäksi se, etteivät naiset ja miehet enää majoittuisi pahimmillaan eri kerroksessa tai käytävällä, Kurttila sanoo.

Kurttilan mukaan palvelusarkea vaikeuttaa nyt se, että nopeat aikamääreet tai info seuraavasta koulutuksesta saavuttaa naiset usein liian myöhään. Se puolestaan ruokkii miesten ennakkoluuloja naisista, kun naiset kääntyvät sisäänpäin hakien vertaistukea toisiltaan.

Ruotuväen mukaan Pääesikunnassa sekatupiin suhtaudutaan lähtökohtaisesti positiivisesti ja että yhteismajoitukseen siirtymistä voi olla tarpeen selvittää lähitulevaisuudessa. Nykyisellään miesten ja naisten majoitus eri tupiin on käytössä vain kasarmeilla, sillä esimerkiksi maastoharjoituksissa tai merivoimien aluksilla varusmiehet majoittuvat samoissa tiloissa sukupuolesta riippumatta.

Ruotuväki kirjoittaa myös, että naisten valintatilaisuuksien järjestämistä miesten kutsuntojen yhteydessä on harkittu. Everstiluutnantti Raulo kertoo Ruotuväelle, että hänen mielestään naisten erillisen valintatilaisuuden järjestämisestä pitäisi luopua. Hänen mukaansa naiset voisivat hakea edelleen vapaaehtoiseen palvelukseen, mutta tulisivat oman paikkakuntansa kutsuntoihin yhdessä miesten kanssa.

– Yhteisissä kutsunnoissa ryhmäytyminen alkaisi heti, ja miehillekin tulisi jo silloin selväksi, että naiset ovat samaa porukkaa, kertoo Raulo Ruotuväelle.

Teksti Hanna Tuulonen
Kuva Joni Oksanen

 

Kommentoi

Samankaltaisia juttuta