Säästöt toivat varusmiehen Pääesikuntaan – VMTK-pääsihteeri on jatkossa palvelustehtävä

Varusmiestoimikuntien työtä valtakunnantasolla koordinoiva VMTK-pääsihteeri on tulevaisuudessa varusmies. Aiemmin tehtävää on hoitanut virkamies, mutta noin 2 200 tehtävää Puolustusvoimista leikannut puolustusvoimauudistus iski myös VMTK-toimintaan.

Teksti: Toimitus

Palkollisen virkamiehen korvaaminen tehtävään määrätyllä varusmiehellä tulee Puolustusvoimille edullisemmaksi, vaikka säästö ei olekaan merkittävä. Uusi pääsihteeri, upseerikokelas Vili Hätönen uskoo, että varusmiehen määrääminen pääsihteerin tehtävään voi parhaimmillaan toimia hyvin. Myös aiemmin pääsihteerin tehtäviä ovat hoitaneet varusmiehet. Väliin on kuitenkin mahtunut jo useampi virkamiesvetoinen VMTK-vuosi.

Hätönen kertoo Puolustusvoimien uutislehti Ruotuväen haastattelussa, että VMTK-aloitteiden käytäntöjä tullaan hänen toimikaudellaan uudistamaan. Hätösen mukaan tulevaisuudessa riittää, että varusmies käy kertomassa ideastaan tai ongelmastaan paikalliselle varusmiestoimikunnalle, joka valmistelee ideasta VMTK-aloitteen. Aiemmin aloitteiden tekeminen oli mahdollista nettilomakkeella, jonka löytäminen ja tarvittavien tietojen oikea erittely oli haastavaa. Hätösen mukaan käytäntö on nostanut kynnystä aloitteiden tekemiselle. VMTK-aloitteiden tavoite on varusmiesten olojen parantaminen ja ne hyväksytään eteenpäin toimitettaviksi vuosittaisilla VMTK-päivillä, jonne osallistuvat kaikkien varusmiestoimikuntien edustajat.

– Tavoite on siirtää aloitteiden tekemistä lähemmäksi varusmiehiä. Emme odota valmiita aloitteita, vaan ideoita ja huomioita kehitettävistä asioista. Haluamme saada varusmiesten äänet kuuluviin, Hätönen sanoo Ruotuväessä.

(MAINOS - teksti jatkuu alla)

Kesällä kotiutuvan ja Pääesikunnassa palvelevan Hätösen seuraajaksi haetaan varusmiestä avoimella haulla. Hakuun voivat osallistua kaikki talvella varusmiespalveluksensa aloittaneet ja vuoden palvelevat varusmiehet.

Varusmiestoimikunnat ovat Varusmiesliitolle tärkeä yhteistyökumppani. Toimikunnat toimivat Puolustusvoimien alaisuudessa ja vastaavat varusmiesten etujen paikallisen valvomisen lisäksi myös vapaa-ajan toiminnasta. Varusmiesliitto taas on Puolustusvoimista riippumaton, valtakunnallinen edunvalvontajärjestö.

Kommentoi

Samankaltaisia juttuta