Suomen ja Yhdysvaltain yhteisharjoitus keräsi kehuja

Puolustusvoimat ja Yhdysvaltain merijalkaväki suorittivat elokuussa yhteisharjoituksen, jossa rannikkojääkärit pääsivät ammattisotilaiden kanssa sekajoukkueisiin ensimmäistä kertaa.

Vielä alkukesällä ei tiedetty, että Länsi-Uudellamaalla järjestettäisiin elokuussa useamman tuhannen henkilön sotaharjoitus yhdessä yhdysvaltalaisten kanssa. Harjoitus esitti konfliktitilannetta, jossa vihollinen hyökkäisi Suomeen ja miehittäisi osia siitä, jolloin sotilasliitto Nato tulisi apuun ja nousisi joukkoineen maihin Suomen rannikolla.

Harjoitus, johon osallistui Puolustusvoimilta varusmiehiä, kantahenkilökuntaa ja reilut sata reserviläistä, suunniteltiin ja valmisteltiin vain muutamassa viikossa. Silti ei ollut kyse pienestä operaatiosta: Suomen joukkoihin kuului Uudenmaan prikaatin valmiusyksikkö, taisteluvenekomppania, pioneerijoukkue ja EOD-ryhmä, ja Rannikkoprikaatista sekä valmiusyksikkö että reserviläisiä maakuntajoukon tiedustelu-, suojaus ja venejoukkueista kertausharjoituksen muodossa. Reserviläisille käsky kertausharjoitukseen kävi pikakomennuksena. Amerikkalaisia oli mukana puolestaan 2 300.

Joukot pelasivat hyvin yhteen

(MAINOS - teksti jatkuu alla)

Merivoimien tehtävät Suomen sotilaalliseksi puolustamiseksi ovat merialueiden valvonta ja alueloukkauksien torjuminen, meriyhteyksien turvaaminen sekä merellisten hyökkäysten torjunta. Merivoimat valvoo Suomen merialueita ympärivuorokautisesti vuoden jokaisena päivänä. Yhteisharjoituksen tarkoituksena oli testata, miten Suomen Puolustusvoimat ja Yhdysvaltain merijalkaväki toimivat yhdessä.

Suomalaissotilaat ovat harjoitelleet Naton kanssa jo 30 vuotta, mutta useimmiten erillisinä joukkueina. Tällä kertaa suomalaiset ja amerikkalaiset sotivat ensimmäistä kertaa samoissa joukkueissa niin, että varusmiehetkin pääsivät tositoimiin Yhdysvaltain merijalkaväen sotilaat vierellään. Harjoituksen keskiössä kuvitellun sotatilanteen tapahtuessa Yhdysvaltalainen maihinnousutukialus jäisi noin 40–50 kilometrin päähän Suomen rannikolta ja toimisi näin tukikohtana kuljettamilleen sotilaille, maihinnousualuksille, helikoptereille ja hävittäjäkoneille.

Yhdysvaltain merijalkaväki toimii rannikolla kuten suomalaisetkin rannikkojoukot, mutta heillä on käytössään myös laivaston ilmavoimien koneita ja laitteistoja. Harjoituksessa Suomessa nähtiinkin näyttävien sota-alusten lisäksi myös taisteluhelikoptereita ja hävittäjiä. Yhdysvaltain 22. Merijalkaväen valmiusyhtymää johtava eversti Paul Merida totesi Ylelle nähneensä eri maiden joukkojen välillä eroja, mutta vähemmän kuin oli ennakoinut.

– Olen hyvin vaikuttunut siitä, kuinka hyvin suomalaiset varusmiehet ja reserviläiset pelaavat yhteen ammattisotilaiden kanssa, Merida kommentoi Ylelle.

– Tämä on ollut minun 33 vuoden sotilasurani paras harjoitus. Se on ollut työläs, mutta antanut eniten, Rannikkoprikaatin komentaja, kommodori Marko Laaksonen kehui puolestaan harjoituksen lopuksi.

Maailmanluokan kalustoa

Harjoitukseen saapui muun muassa Yhdysvaltojen suuri maihinnousutukialus, USS Kearsarge. Sillä pelkästään on töissä noin pari tuhatta henkilöä, kun kontrastina Suomen suurimmassa sota-aluksessa työskentelee 130 henkilöä.

USS Kearsargen kotisatama on Yhdysvaltain itärannikolla, Virginian Norfolkissa. Sieltä käsin toimivien Yhdysvaltain maihinnousu- ja lentotukialusten vastuualueena on koko itäinen pallonpuolisko Pohjoisnavalta Etelänavalle. USS Kearsarge on ollut nykyisellä komennuksella maaliskuusta lähtien ja palaa kotisatamaansa lokakuussa.

Kommentoi

Samankaltaisia juttuta