Ruotuväki: Varusmiehet kokeneet epätasa-arvoista kohtelua junissa

Joka kymmenes varusmies on kokenut epätasa-arvoista kohtelua junalla matkustaessaan, kertoo Ruotuväki-lehden tekemä kysely. Vastauksia kyselyyn saatiin 418 lähes kaikista joukko-osastoista.

Kysely tehtiin Karjalaisen yleisönosastolla olleen kirjoituksen seurauksena. Kirjoituksessa hyvinkääläinen Kristian Vepsäläinen ihmetteli varusmiesten ravintolavaunussa saamaa kohtelua. Hän piti VR:n henkilökunnan suhtautumista varusmiehiin nöyryyttävänä. Varusmiehille esimerkiksi huomauteltiin repuista vaunussa, vaikka muillakin matkustajilla oli matkatavaraa mukana ravintolavaunussa.

VR:n viestintäpäällikkö Mika Heijari pahoitteli Karjalaisen haastattelussa sitä, että istumapaikkojen varaaminen ei ole varusmiehille mahdollista. Tämän seurauksena moni viettää matkansa ravintolavaunussa.

”Tämä on tosi tärkeä juttu, että varusmiehet pääsevät varaamaan sen paikan”, Heijari sanoo lehdelle.

(MAINOS - teksti jatkuu alla)

Aihe on herättänyt keskustelua myös Twitterissä:

https://twitter.com/raunonpoika/status/664541951543353345%20

Ruotuväen kyselyssä tyytymättömimmäksi osoittautui Tikkakoskella sijaitsevan Ilmasotakoulun viime kesän saapumiserä, jossa jopa 30 prosenttia ilmoitti kohdanneensa epätasa-arvoista kohtelua junalla matkustaessaan. Panssariprikaatissa vuoden alusta palvelleista kukaan ei sen sijaan vastannut myönteisesti. Noin kolmannes varusmiehistä käyttää junaa kotimatkoihinsa.

Kysely toteutettiin heinäkuussa ja tammikussa aloittaneiden saapumiserien suljetuissa Facebook-ryhmissä. Vastausmahdollisuutta ei rajattu sen mukaan, onko vastaajalla kokemuksia junan käyttämisestä varusmiehenä, lehdestä kerrotaan.

Vaikka kyselyn tulokset ovat vain suuntaa antavia, on Ruotuväen selvitys ensimmäinen, jossa pohditaan varusmiesten asiakastyytyväisyyttä junissa. Varusmiesten edunvalvontajärjestö Varusmiesliitto on saanut palautetta erityisesti istumapaikkojen puutteesta, johon Ruotuväen kyselyssä ei keskitytty.

Teksti ja kuva Juho Mäki-Lohiluoma

 

Lue myös:

Ruotuväki-lehti:

Joka kymmenes varusmies kokenut epätasa-arvoista kohtelua junissa

Karjalainen:

Kristian hämmentyi varusmiesten kohtelusta – näin vastaavat VR ja Avecra

Varusmies-lehti:

Puolustusministeri Niinistö vastasi kirjalliseen kysymykseen varusmiesten istumapaikoista

Varusmiesten junamatkoista kirjallinen kysymys

Analyysi: Junamatkojen istumapaikkaongelmasta tuli farssi

Kommentoi

Samankaltaisia juttuta