Tähtien sodan jäljillä Tunisian aavikoilla

Jos Pohjois-Afrikan aurinko houkuttelee pitkän talven jälkeen, lienee paikallaan kertoa muutama reissuvinkki matkaa varten. Satu Reunanen kävi Tunisiassa, ja kokosi kattavan paketin tietoa Välimeren rannikkokaupunkiin tutustumista varten.  

Teksti: Satu Reunanen
Kuvat: Kari Helenius/Satu Reunanen

Suomalaiset ovat pitkään tehneet pakettimatkoja Tunisiaan. Yleensä lyhyellä lomareissulla on suunnattu rantakohteisiin, joista yli 3000 vuotta vanha Sousse on varmasti se tunnetuin. Myös Hammamet ja Djerban saari ovat hyviä rantakohteita. Kaupunkilomilla on usein suunnattu pääkaupunki Tunisiin, Monastiriin tai Karthagoon. Pakettimatkat sijoittuvat yleensä keväästä syksyyn, jolloin säät ovat aurinkoiset ja vähän lämpimämmät kuin Suomen normaali kesä, mutta myös joulukuussa voi olla aurinkoista. Silloin illat tosin ovat viileitä. Viikon matkalla ehtii nähdä melko paljon, mutta suosittelen pikalomilla kymmenen päivän reissuja, jolloin matka- ja työväsymyksestä ehtii toipua, kokee kohteessa enemmän ja pääsee lomafiilikseen. Omatoimireissumme Tunisiassa kesti kymmenen päivää ja riitti melko hyvin kattamaan monia nähtävyyksiä.

Tunisiassa on paljon muutakin nähtävää kuin vain perinteiset kohteet. Muutaman erikoisen kohteen muodostavat paikat, joissa on kuvattu Tähtien Sota -elokuvia. Ensimmäistä, nyttemmin neljäntenä episodina tunnettua Uusi Toivo, kuvattiin Tunisiassa jo vuonna 1976. Elokuvan Tatooine-planeetan kuvauskohteiksi valittiin muun muassa Ajim (Djerba), Chott el Djerid (Nefta), Sidi Idriss -hotelli (Matmata) ja Tataouine, josta Tatooine-planeetta sai nimensä. Elokuvaa kuvattiin myös upeassa Sidi Bouhlelin kanjonissa Tozeurissa.

(MAINOS - teksti jatkuu alla)

Ohjaaja George Lucas palasi myöhemmin Tunisiaan kuvaustiimeineen kuvaamaan ensimmäisen episodin Pimeä Uhka (1999), toisen episodin Kloonien Hyökkäys (2002) ja kolmannen episodin Sithin Kosto (2005). Kuvauskohteina olivat jo ennestään tutut maisemat, joihin kuuluu myös Neftan Oung Jmel, jossa Anakin Skywalkerin koti Mos Espa sijaitsee. Uusissakin kohteissa kuvattiin, joihin kuului linnoitetut viljamakasiinit Ksar Medenine, Tataouinen Ksar Ouled Soltane ja Ksar Hadada.

Aavikko ja luonto kohtelevat kaltoin ihmisten luomuksia. Voisi hyvin kuvitella, että 46 vuotta myöhemmin Lucasin ryhmän rakentamat ensimmäiset lavasteet olisivat jo rapautuneet tai ainakin liikkuvat hiekkadyynit olisivat nielleet ne sisuksiinsa. Kohteista on kuitenkin pidetty sen verran huolta, että ne eivät ole hautautuneet hiekan alle. Ja koska suurin osa lavasteista on yhä pystyssä ja maalauksiakin näkyy, ovat kohteet vierailemisen arvoisia. Pelkkä matkakin kohteisiin on kutkuttava. Suomalaiselle aavikon näkeminen on eksoottista ja matkan varrella maisemat vaihtelevat vuorista kanjoneihin, dyyneihin ja suolajärviin.

Parhaiten kohteisiin pääsee vuokraamalla auton, jolloin saa ihastella maisemia omassa rauhassa ja poiketa tieltä jos niin haluaa. Paikallisbussit voivat jättää kauas kohteista ja matka kestää pitkään. Joulukuussakin voi Tunisian aavikoilla ja kanjoneissa tulla kuuma, joten vesipullo ja aurinkosuojat on hyvä olla mukana ja hiekkatuulien varalta huivi ja aurinkolasit. Autossa kannattaa olla täysi tankillinen bensaa aavikoille lähtiessä ja lämpimät varusteet, jos joutuu värjöttelemään kylmässä yössä.

Sidi Idriss

Hotellisi sijainnista riippuen kannattaa miettiä, missä järjestyksessä kohteisiin liikkuu. Monastirin suunnalta kohti Matmataa, jossa Sidi Idriss -hotelli sijaitsee,  ehtii pysähtyä ihastelemaan El Jemin keskeneräiseksi jäänyttä roomalaista amfiteatteria. Noin vuonna 238 jKr rakentamaan aloitettu amfiteatteri kuuluu Unescon Maailmanperintöluetteloon. Täälläkin on kuvattu, muun muassa Monty Pythonin Brianin Elämä, Gladiaattorit ja Amazing Race. Tunisiassa on paljon roomanaikaisia raunioita, joita kymmenen päivän aikana ehtii nähdä leffakohteiden ja muidenkin nähtävyyksien lisäksi muutaman.

El Jemistä ajaa lähes kolme ja puoli tuntia Matmataan, josta on helppo jatkaa muihin Tähtien Sota -kohteisiin. Tunisian tiet ovat yleensä hyvässä kunnossa, joten matkat taittuvat sujuvasti. Matmatassa sijaitsee tien sivussa hyvä näköalapaikka, jossa kannattaa myös pysähtyä. Sieltä näkee karua aavikkoa kumpareineen ja vuoristoineen silmän kantamattomiin.

Sidi Idriss on perinteinen berberitalo, joka on rakennettu vuosisatoja sitten. Se on kaivettu kuoppaan, kuten monet perinteiset asunnot. Kylässä on usea samanlainen asunto ja niitä voi yhdistää maanalainen tunnelisto. Leffassa hotelli oli Larsin perheen ja Luke Skywalkerin koti. Kodin ulkopuoli kuvattiin Chott el Djeridin suolajärvellä ja sisäpuoli täällä. Pienen hotellin yksi huoneista toimi elokuvassa keittiönä ja nykyään hotellin ravintolana. Sen frescot entisöi  elokuvan tyyliin ranskalainen fani Philip Vanni vuonna 1995. Hotellin huoneet ovat pelkistettyjä, joten yöpyminen niissä voi olla karua. Sisäpihan tuttua ympäristöä katsoessa lähtee mielikuvitus laukkaamaan elokuvien kohtauksiin. Tuolla on tuttu vesihöyrystin, ovi, portaikot ja yhdessä huoneessa on elokuviin liittyviä valokuvia. Kaikessa on ajan patinaa ja väritkin ovat vähän muuttuneet ajan kanssa. Täällä kuvattiin kohtauksia episodeihin Uusi Toivo ja Kloonien Hyökkäys ja nuori Mark Hamill lumosi sci-fi kansan.  

Matmatasta Tataouineen ajoa kertyy lähes kaksi ja puoli tuntia. Matkan varrella voi pysähtyä kiertelemään Medeninen kaupunkia, jonka monikerroksisen viljamakasiini Ksar Medeninen edessä näytteli nuori Anakin Skywalker (Jake Lloyd) ja Qui-Gon Jinn (Liam Neeson) Pimeä Uhka -episodissa. Myös Ksar Ouled Soltane ja Ksar Hadada olivat kyseisessä episodissa, toimien siinä Mos Espan orjakorttelina.

Myös kuvauspaikkana toiminut Djerban saari on lähellä. Se on Välimeren eteläisin saari, jolla sijaitsee Pohjois-Afrikan vanhin synagoga el-Ghriba. Saarella voi käydä ihastelemassa linnoituksia ja rentoutumassa rannoilla. Djerban Ajim-kalastajakylässä kuvattiin Uusi Toivo -episodin avaruussatama Mos Eisleyn kohtauksia ja muun muassa Obi-Wan Kenobin koti ja Mos Eisleyn tuttu baari ovat täällä, niistä on tosin kuvauksissa käytetty vain ulkopuolta. Episodissa Luke ja Obi-Wan tapasivat Han Solon (Harrison Ford) Mos Eisleyssa.

Suolajärven halki

Matkalla kohti Sidi Bouhlelin kanjonia ja Mos Espaa tulee ylitettyä Saharan suurin suolajärvi, Chott el Djerid, jonka kapean osuuden poikki kulkee noin 44 kilometriä pitkä matala pengertie Fatnassasta Bouhleliin. Pisin kohta järvessä on 250 kilometriä. Suolatiellä ajaminen on jännittävää, sillä kesäaikaan jolloin tiellä ajetaan, voi vankan näköinen tie muuttua vetiseksi ja saa tien liikkumaan. Ylityksen aikana on hyvä pysähtyä muutaman kerran ihmettelemään kangastuksia, vuorinäkymiä, suolan eri sävyjä, muodostelmia ja kovaa sormituntumaa ja värikkäitä vesialtaita. Järven suolamuodostelmia, niin sanottuja aavikkoruusuja, voi ostaa matkamuistoksi Tunisiasta. Kevätaikaan järvellä voi nähdä flamingoja. Luke Skywalkerin karut kotinäkymät kuvattiin järvellä, lähellä Neftan kaupunkia Algerian rajan läheisyydessä.

Autolla liikkuessa kannattaa tarkistaa sen hetkiset turisteille turvalliset alueet, sillä Tunisian sisämaassa esimerkiksi Sidi Bou Zidissa ja naapurimaiden Algerian ja Libyan rajoilla voi joutua kaapatuksi tai ryöstetyksi. Lähelle rajoja ei suositella matkustaa ja muutenkin kannattaa olla tarkkaavainen ympäristön kanssa. Älä kanna mukanasi arvokkaita tavaroita tai paljon rahaa.

Algerian ja Tunisian rajan tuntumassa sijaitsevat kanjonit Chébika, Tamerza, Dghoumes ja Midès. Vain kilometri rajalta sijaitsevalla Midèsillä on kuvattu Kadonneen Aarteen Metsästäjät ja Englantilainen Potilas. Syvä ja mutkitteleva kanjoni on upea nähtävyys, mutta sinne matkustamista kannattaa harkita tarkkaan. Sen lähellä on myös Chébikan pieni ihastuttava keidas, jossa voi uida. Keidas on piilossa kallion solassa.

Sidi Bouhlelin kanjoni ja Mos Espa

Sidi Bouhlelin kanjoni, Nefta ja Mos Espa sijaitsevat lähellä toisiaan, joten ne on helppo sisällyttää yhden päivän ohjelmaan. Sidi Bouhlel on saanut nimensä kanjonin päällä sijaitsevasta pyhäköstä, joka on hyvä suuntamerkki paikalle ajaessa, sillä parkkipaikka sijaitsee pyhäkön lähellä. Kanjonin pohjalle pääsee helposti, mutta murentuvan hiekkakiven vuoksi kävely on varovaista. Itse kanjonia ei tarvitse pitkälle kävellä, sillä jo sen suulla sijaitsevat tutut leffanäkymät; täällä jawat kaappasivat droidi R2-D2:n ison irtolohkareen luona ja Obi-Wan Kenobi pelasti Luke Skywalkerin. Jos kävelee pidemmälle, löytää pienen vesiputouksen ja ehkäpä jopa muinaisia krokotiilin fossiileja. Paikoitellen löytyy myös eri muotoisia suolakertymiä.

Tunisian teillä ajaessa törmää hirvivaroitusten sijaan kamelivaroituksiin. Muutama kameli tulikin nähtyä tien sivussa rentoutumassa tai kävelemässä. Vuohia näkee paimenseuduilla, kun taas kaupunkien tiensivut ovat suurta roskamerta. Katujen varsilla myydään tukuttain chiliä, kukkia, mausteita, hedelmiä ja vihanneksia, riippuen millä alueella liikut.

Tie Neftasta Mos Espaan on asfalttia ja Saharan puuttomat hiekkamaisemat kantavat kauas. Hiekan luoma värimaailma on upean lämmin ja vaikka Sahara on karu, se on tasaisimmillaankin kuvauksellinen. Mos Espa on sen verran piilossa, että se ilmaantuu näköpiiriin vasta loppumetreillä. Sen vieressä sijaitsevat suuret dyynit ja lavastenäkymä on kuin toiselta galaksilta.

Mos Espa toimi avaruusaseman asutuksena Pimeä Uhka ja Kloonien Hyökkäys episodeissa. Täällä nähtiin Qui-Gon Jinn (Liam Neeson), Anakin Skywalker (Jake Lloyd/Hayden Christensen), Obi-Wan Kenobi (Ewan McGregor), Kuningatar Amidala (Natalie Portman) ja Darth Maul (Ray Park). Alue oli aikoinaan suurempi, mutta jäljellä on vielä hyvin nähtävää. Aavikkoon sulautuvat valkoiset rakennelmat ovat sisältä tyhjiä, mutta siellä voi tutustua tarkemmin lavasteiden rakennusmetodeihin. Piha-alueelta löytyy joukko vesihöyrystimiä, joilla kerättiin vettä talteen kuivalla Tatooine-planeetalla. Kuluneet elokuva-opasteet pihalla kertovat pieniä faktoja kuvauksista. Parhaiten alueen hahmottaa kävelemällä dyynien päälle, josta näkee kaikki rakennukset. Vähän sivummassa samalla alueella sijaitsevat Darth Maulin tähystyspaikka ja hiekkakivimuodostelmat (Yardang Field), jossa Darth Maul ja Qui-Gon Jinn taistelivat ensimmäistä kertaa valosapelien kanssa. 

Unesco-kohteita ja luontoa

El Jemin amfiteatterin lisäksi Tunisiassa on Etiopian lisäksi eniten Unesco-kohteita kaikista Afrikan maista. Sen luetteloon kuuluvat Tunisin ja Soussen vanhat kaupungit eli medinat, Kairouanin kaupunki, foinikialaisten rakentama puunilaiskaupunki Kerkouane ja sen muinainen hautausmaa, Karthagon arkeologinen kohde, roomalaisaikainen rauniokaupunki Dougga ja Ichkeulin kansallispuisto, joka on tärkeä muuttolintujen levähdyspaikka.

Näiden kohteiden lisäksi kannattaa tutustua Zaghouanin alueella roomalaiskohteeseen Thuburbo Majus, josta löytyy temppeleitä, kylpylöitä, amfiteatteri, taloja ja paljon muuta. Alue on yllättävän suuri ja yksityiskohtia on paljon. Täältä 30 kilometrin päässä Hammametin suuntaan sijaitsee roomalaisten vesitemppeli, joka toimi yhtenä vesilähteenä Karthagon kaupunkiin. Tunisin suuntaan ajaessa löytää arkeologisen Uthinan alueen ja Zaghouanin akveduktin. Sbeitlan arkeologinen kohde sijaitsee kauempana lännessä. Tunnettu kohde on myös Karthagon idyllinen sinivalkoinen kylä Sidi Bou Said Välimeren rannalla.

Tunisiassa on myös monta kansallispuistoa. Atlasvuorten vaikutus Tunisiassa luo pohjoiseen välimerellisen ilmaston, kun taas etelän suunnassa on kuivempaa. Upeita vuoristo- ja aavikkokohteita löytyy ympäri maata, joissa voi harrastaa patikointia, kiipeilyä, dyyniajelua, ratsastusta tai vaikka moottoripyöräilyä ja rantakohteissa vesilajeja, golfia ja lintubongailua. Biletyskin onnistuu.
Tunisia on monipuolinen maa ja tietämätön yllättyy paikan päällä monesti. Historia- ja luontointoilija matkustaa maahan mielellään uudestaankin. Tunisiassa voi myös bongailla Kadonneen Aarteen Metsästäjät -leffan (1981) kuvauspaikkoja. Niitä löytyy muun muassa Kairouanista, Soussesta ja Tozeurista. 

Kommentoi

Samankaltaisia juttuta