Talous haltuun palveluksenkin aikana

Laskujen maksaminen ja taloudellisesta tilanteesta huolehtiminen voivat vaivata mieltä varusmies- tai siviilipalveluksen aikana. Maltillisuuden lisäksi raha-asioiden hallinnassa korostuu palvelusta suoritettaessa suunnitelmallisuus ja säästäväisyys. Keräsimme tähän artikkeliin tärkeimmät huomioitavat asiat niin varusmiehille kuin sivareille.

Ennen palvelusta

Kela voi maksaa sotilasavustusta varusmies- tai siviilipalveluksessa olevalle asevelvolliselle tai vapaaehtoista asepalvelusta suorittavalle naiselle. Sotilasavustuksen saamiseen vaikuttavat kuitenkin asevelvollisen käytettävissä olevat nettotulot palvelusaikana. Lisäksi saadakseen sotilasavustuksen asumisavustusta, on palvelusta suorittavan asuttava itsenäisesti kolme kuukautta ennen palveluksen alkamista. Mikäli itsenäisen asumisen aika on tätä lyhyempi, voi asevelvollinen hakea yleistä asumistukea. Sotilasavustuksena voidaan maksaa asumis-, perus-, elatus- ja erityisavustusta sekä opintolainojen korot. Hae sotilasavustusta kuukautta ennen palveluksen alkua!

Sivarissa

(MAINOS - teksti jatkuu alla)

Siviilipalveluslain mukaan palveluspaikan tulee osoittaa velvolliselle majoitus työpalvelusaikana. Velvollinen ja palveluspaikka sopivat asiasta sitoumusta tehdessä. Mikäli palveluspaikka osoittaa velvollisen asumaan vakinaiseen asuntoonsa, korvaavat he velvollisen osuuden asumiskuluista. Mikäli palveluspaikka osoittaa kuitenkin jotakin muuta asuntoa käytettäväksi palveluksen ajan, korvaa Kela vakinaisen asunnon asumiskulut. Tämä mahdollistaa sivarin suorittamisen eri paikkakunnalla.

Lisäksi siviilipalveluspaikka on lain mukaan velvollinen huolehtimaan sivarin majoituksesta, ruokailusta, terveydenhuollosta, päivärahasta ja työmatkoista. Päiväraha on verotonta ja yhtä paljon kuin varusmiespalvelusta suorittavilla. Palveluspaikka on myös velvollinen järjestämään sivarin ruokailun palveluspäivinä ja niinä vapaapäivinä, joina hän oleskelee palveluspaikan osoittamassa majoituksessa. Ruokailu voidaan järjestää joko tarjoamalla ruoan tai maksamalla ruokarahan: 13,50 euroa päivässä.

Intissä

Puolustusvoimat maksaa varusmiehille päivärahaa noin 150–360 euroa kuussa palvelusajasta riippuen: ensin 5,15 euroa vuorokaudessa (1–165 vrk), sitten 8,60 euroa (166–255 vrk) ja vielä lopuksi vuoden palveluksessa viettäville 12,00 euroa (256–347 vrk). Tämän lisäksi naisille maksetaan koko palveluksen ajalta päivässä 0,50 euroa sellaisten henkilökohtaisten varusteiden hankkimiseen, joita Puolustusvoimat ei järjestä. Näitä voivat olla esimerkiksi alusvaatteet ja kuukautissuojat. Päivärahat maksetaan pääsääntöisesti varusmiehen pankkitilille kahdesti kuussa perjantaisin. Palveluspäiviksi ei lueta henkilökohtaisen syyn vuoksi anottuja lomapäiviä (HSL).

Muista kysyä aina rohkeasti mahdollisesta varusmiesalennuksesta ravintolassa, kahvilassa tai vapaa-ajanviettopaikoissa kuten elokuvateatterissa asioinnin yhteydessä!

Palveluksen päätyttyä

Jotta taloudellinen tilanne ei keikahda palveluksen jälkeen nopeasti ylösalaisin, on muistettava hakea ajoissa tukia, joihin on oikeutettu. Sotilasavustus päättyy heti kotiutumiskuukauteen. Kelan maksama asumistuki on ainoa tukimuoto, joka jatkuu automaattisesti palveluksen jälkeen, jos sitä on saanut samaan asuntoon myös ennen palvelusta. Muiden mahdollisten tukien piiriin täytyy näin ollen hakeutua erikseen. Tällaisia ovat esimerkiksi työttömyyspäiväraha, yleinen asumistuki, toimeentulotuki tai työmarkkinatuki. Täytä tukihakemukset siis ajoissa varmistaaksesi, ettet jää tyhjän päälle viimeiset päivärahat käytettyäsi!

Kommentoi

Samankaltaisia juttuta