Tämän vuoden kutsunnat alkoivat – Karjalainen: 5 500 vapautetaan vuosittain

Tämän vuoden kutsunnat alkoivat eilen maanantaina ja koskevat pääosin vuonna 1997 syntynyttä ikäluokkaa. Yhteensä noin 31 400 henkilöä osallistuu kutsuntatilaisuuksiin 258 eri paikkakunnalla, Puolustusvoimat kertoo.

Kuva: Aku Siukosaari

Kutsunnanalaisia ovat kaikki miespuoliset Suomen kansalaiset, jotka täyttävät tänä vuonna 18 vuotta, sekä ne 19–29-vuotiaat, jotka eivät ole vielä kutsuntavelvollisuuttaan hoitaneet tai jotka on määrätty aikaisempien vuosien kutsunnoilla uudelleen tarkastettavaksi.

Kutsunnoissa määritetään kutsunnanalaisen palveluskelpoisuus sekä päätetään palveluksesta. Myös siviilipalvelushakemukset hyväksytään kutsunnoissa.

(MAINOS - teksti jatkuu alla)

Sanomalehti Karjalainen kertoo, että jopa 5 500 miestä määrätään vuosittain C- tai E-palvelusluokkaan, eli joko vapautetaan palveluksesta rauhan aikana tai siirretään odottamaan uudelleentarkastusta. Noin 40 prosenttia vapautetaan palveluksesta fyysisten vammojen johdosta, 60 prosentilla taustalla ovat mielenterveysongelmat.

Oma pieni lukunsa ovat myös huonon kunnon ja siitä johtuvien fyysisten rajoitteiden takia vapautettavat.

”Nilkka, polvi ja selkä menevät ihan kärjessä näistä tuki- ja liikuntaelinongelmista. Huono kunto ja tottumattomuus liikkumiseen lisäävät tapaturmariskiä”, lääkintäkommodori, sotilaslääketieteen professori Kai Parkkola arvioi Karjalaiselle.

 

Nyt kutsuntoihin astuvat voivat aloittaa varusmiespalveluksensa seuraavan kolmen vuoden eli vuosien 2016, 2017 ja 2018 tammikuun tai heinäkuun saapumiserissä. Kutsunnanalaisen omat toiveet otetaan huomioon varusmiespalveluksen aloittamisajankohdasta ja -paikasta päätettäessä.

Kutsunnat päättyvät 15. joulukuuta. Ensimmäisenä kutsuntalautakunnan eteen marssittiin tänä vuonna Kärkölässä, Muuramessa, Somerolla, Haapajärvellä ja Kuopiossa.

Kommentoi

Samankaltaisia juttuta