Tutkimus: 40 prosenttia varusmiehistä tupakoi ja 20 prosenttia nuuskaa – ”Positiivinen kehitys pysähtynyt”

Tänään Oulun yliopistolla tarkastetun Tarja Tannerin väitöstutkimuksen mukaan lähes 40 prosenttia varusmiehistä tupakoi päivittäin. Myös nuuskan käyttö on yleistä. 

Teksti Juho Mäki-Lohiluoma Kuva Military Healt (CC)

Tupakoivien määrä on suurempi, kuin aiemmissa vastaavissa tutkimuksissa. Nuuskajien määrän havaittiin olevan 20 prosenttia satunnaisesti käyttävien osalta ja 9 prosenttia päivittäin käyttävien osalta.

”Tupakointi ja nuuskaus olivat lisääntyneet aiempiin tutkimuksiin verrattuna”, Oulun yliopiston tiedotteessa kerrotaan.

(MAINOS - teksti jatkuu alla)

Nuuskaajien määrä kuitenkin on matalampi kuin esimerkiksi Syöpäjärjestöjen ja keuhkoterveysjärjestö Filhan vuonna 2014 julkaistussa tutkimuksessa, johon haastateltiin vain Kaartin jääkärirykmentin, Kainuun prikaatin ja Karjalan prikaatin varusmiehiä. Syöpäjärjestöjen ja Filhan tutkimuksessa havaittiin nuuskajien määrän olevan Kaartin jääkäritykmentissaä jopa 41 prosenttia, Kainuun prikaatissa 24 prosenttia ja Karjalan prikaatissa 29 prosenttia.

Tänään hyväksytyn väitökirjan aineisto kerättiin vuonna 2011 varusmiespalvelukseen astuneilta lähes kaikista Suomen varuskunnista. Taustatietoja eli esimerkiksi nuuskaamista ja tupakointia selvittäneeseen kyselyyn osallistui noin 8 500 varusmiestä. Aineisto on siis huomattavasti vuoden 2014 tutkimusta laajempi.

Hammaslääketieteen alalle sijoittuneessa väitötutkimuksessa havaittiin myös, että lähes puolella varusmiehistä oli vähintään yksi hoitoa vaativa reikä hampaistossa. Suurin osa suun terveyden ongelmista oli kasaantunut pienelle osalle varusmiehistä.

”Aiempiin Suomessa tehtyihin tutkimuksiin verrattuna näyttäisi siis siltä, että suomalaisten nuorten miesten suun terveyden positiivinen kehitys on pysähtynyt”, tiedotteessa arvioidaan.

Nuuskaamisen ei havaittu heikentävän suun terveyttä.

”Tupakoitsijoiden suun terveys oli selkeästi tupakoimattomia huonompi, mutta nuuskaajien suun terveys ei eronnut heistä, jotka eivät käyttäneet tupakkatuotteita. Lisäksi tupakointi oli yhteydessä muihin huonoihin terveystottumuksiin, mikä on syytä ottaa huomioon myös tupakkavalistuksessa.”

 

Lähteet: Oulun yliopisto, Ruotuväki

Kommentoi

Samankaltaisia juttuta