Yhä useampi haluaa erikoisjoukkoihin – näin haet erikoisjääkäriksi

Erikoisjääkärit ovat korkean valmiuden joukkoja, erikoisjoukkojen terävintä kärkeä. Näin sinusta voi tulla yksi heistä.

Maalla, merellä ja ilmassa. Sanayhdistelmä voi tuoda ensimmäisenä mieleen Puolustusvoimien mainoslauseen tai Tommi Läntisen. Yksi asia Puolustusvoimissa on näiden kolmen yhteensulauma – erikoisjääkäri.

Puolustusvoimat kouluttaa erikoisjääkäreitä erikoisjoukkokurssilla Utin jääkärirykmentissä. Koulutus sisältää muun muassa tiedustelu- ja taistelutehtäviä maastossa ja rakennetulla alueella, laskuvarjohyppykoulutusta, vesistökoulutusta sekä helikopteri- ja ajoneuvokoulutusta.

Kurssille valitaan vuosittain 10–15 henkilöä. Hakijamäärät ovat viimeisen parin vuoden aikana tuplaantuneet, ja tänä vuonna hakijoita oli 124, Utin jääkärirykmentistä kerrotaan. Hakijamäärässä eivät välttämättä näy kaikki varusmiespalveluksensa laskuvarjojääkärinä suorittaneet hakijat. He voivat hakea kurssille myöhemmin kuin muut, koska he ovat suorittaneet jo valintakokeen ensimmäisen vaiheen osana omaa koulutustaan.

(MAINOS - teksti jatkuu alla)

Kurssille pääsemisen edellytykset

Varusmiespalvelus pitää suorittaa ennen kurssia. Hakemuksen voi lähettää ja valintakokeessa voi käydä palveluksen aikana. Hakijalta vaaditaan joko reservin upseeri- tai aliupseerikoulutus. Myös muu aiempi kokemus, koulutus ja erityistaidot huomioidaan hakuprosessissa.

Hakijan tulee olla myös terve. Esimerkiksi palveluskelpoisuusluokan tulee olla A ja näön tarkkuuden ilman laseja molemmissa silmissä vähintään 1,0. Näön ja kuulon tulee pelittää normaalisti, eikä vaikeasta ihotaudista tai lääkitystä vaativasta allergiasta kärsiviä huolita. Esteitä ovat myös hoitamattomat hampaat tai hammasproteesit sekä alle vuoden vanhat murtumat tai vaikeat nivelvammat.

Fyysisen kunnon täytyy olla hyvä, uimataidolla tulee pärjätä 200 metrin matka ja hiihtotaidonkin pitää olla kohtuullinen. Puhdas rikosrekisteri ja B-ajokortti vaaditaan. Tarkemmin määrittelemättömiä poikkeustapauksia lukuun ottamatta, hakija saa olla korkeintaan 25-vuotias.

Valintakoe

Hakupapereiden perusteella esivalinnan läpäiseet kutsutaan kaksivaiheiseen valintakokeeseen. Valintakokeen ensimmäinen vaihe testaa fyysistä kuntoa. Ensimmäiseen vaiheeseen sisältyy koordinaatiotesti eli viivajuoksua ja vartalonhallintaliike, lihaskuntoliikkeitä ja vauhditon pituushyppy. Tämän jälkeen jatketaan reppujuoksulla, jossa hakija saa maksimipisteet juoksemalla 10 kiloa painava reppu selässään kolme kilometriä 12 minuutissa. Lisäksi luvassa ovat uinti- ja sukellustesti sekä hiihtotesti.

Ensimmäisen vaiheen hyväksytysti suorittaneet kutsutaan toiseen vaiheeseen. Laskuvarjojääkärit pääsevät suoraan tähän vaiheeseen. Toinen vaihe on perinteisesti ollut useamman päivän kestävä kenttätesti, jossa arvioidaan hakijoiden suoriutumista yksilöinä ja ryhmässä, pitkäkestoisen fyysisen rasituksen alaisina. 

Jääkärirykmentistä ei paljasteta vaiheen tarkkaa sisältöä etukäteen, koska osa testaamisesta perustuu siihen, että tilanteet tulevat yllätyksenä. Testiin voi tulla pieniä muutoksia, mutta aiempina vuosina siihen on kuulunut psykologisia kokeita ja jalan tai hiihtäen suoritettava marssitaival.

Entä itse kurssi? 

Kurssille osallistuvat erikoisjääkärioppilaat ovat Puolustusvoimissa sopimussotilaan määräaikaisessa virkasuhteessa. Kurssi kestää 12 kuukautta ja koulutusajalta maksetaan palkkaa noin 2 000 euroa kuukaudessa. Kurssilaiset kustantavat itse majoituksensa ja ruokailunsa.

Erikoisjoukkokurssin jälkeen halukkaat voivat hakea määräaikaiseen aliupseerin virkaan Utin jääkärirykmentin erikoisjääkärikomppaniaan tai Merivoimien erikoistoimintaosastoon Rannikkoprikaatiin.

Kommentoi

Samankaltaisia juttuta