Tietoa käsitellessä muista sormivarmistus

”Suomen pojat, tulkaa hakemaan leipää!”, huusi vastapuoli Tuntematon sotilas -elokuvassa suomalaisille taistelijoille. Sodankäyntiin ja yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen on lähes aina kuulunut jonkinlainen virheellisen informaation, eli tiedon jakaminen. Tietoisesti levitettävä virheellinen tieto, eli disinformaatio on jälleen kuuma puheenaihe, eikä suotta.

Jokainen meistä on varmasti tullut joskus narratuksi. Vaikka virheellisen tiedon jakamisella joskus huvitellaan, se on myös oivallinen väline pyrkiä vaikuttamaan suuriinkin ihmisjoukkoihin. Disinformaation anatomia on yleensä yllättävän yksioikoinen: vastapuolta kuvaillaan epähumaaniksi ja olemassa olevaa tietoa pyritään manipuloimaan, jotta se vastaisi omia tarkoitusperiä.

Disinformaatio koskettaa myös suomalaisia. Suomalaisen varusmiehen ja reserviläisen oikea kysymys olisikin, että kuka hyötyy massiivisesti jaetusta virheellisestä informaatiosta? Miksi informaation jakajat eivät ole avoimesti esillä ja miksi yhteyksiä pyritään peittelemään?

Tärkeintä on oppia tunnistamaan kriittisesti suhtautuva näkökulma tietoisesti virheellisestä tiedosta. Kriittisiä näkökulmia kuuluukin esittää ja ne ovat osa yhteiskunnallista keskustelua. Kriittinen näkökulma kuitenkin nojaa aina tutkittuun tietoon ja faktoihin, eikä pyri vääristelemään olemassa olevaa tietoa, eli tuottamaan disinformaatiota. Esimerkiksi on eri asia suhtautua kriittisesti ananakseen pizzassa kuin väittää, että pizzoissa oleva ananas olisikin oikeasti persikkaa.

Vaikka virheellisen tiedon jakamisella joskus huvitellaan, se on myös oivallinen väline pyrkiä vaikuttamaan suuriinkin ihmisjoukkoihin.

(MAINOS - teksti jatkuu alla)

Viimeisen kymmenen vuoden aikana Euroopassa on nähty useita järjestelmällisiä disinformaatiohyökkäyksiä. Disinformaation yhteiskunnallinen vaikuttaminen on tullut jäädäkseen ja sillä on masinoitu useita sotilaallisia piirteitä saaneita operaatioita.

Tieto on uusi varusmiehen ja reserviläisen väline, jonka asianmukainen käsittely tulisi pitää kirkkaana mielessä. Tietoa käsitellessä tulee myös muistaa sormivarmistus: älä jaa tietoa, jos et tiedä sen paikkaansapitävyyttä.

Kommentoi

Samankaltaisia juttuta