Uusi vuosi, vanhat kujeet

Vuosi on taas vaihtunut ja nyt eletään vuotta 2023. Vuoden vaihtuminen ei suuria muutoksia joulukuuhun tarjonnut. Ukraina taistelee edelleen itsenäisyydestään Putinin hirmuhallintoa vastaan. Sota on jatkunut tätä kirjoittaessani yli 10 kuukautta ja vaatinut usean kymmenen tuhannen ukrainalaisen hengen.

Sodan kulussa ei ole tapahtunut merkittäviä muutoksia. Venäjä jatkaa siviilikohteiden tuhoamista, rintamalinjat säilyvät suhteellisen vakaina ja länsi jatkaa aseavun antamista. Yhdysvallat ovat edelleen suurin tukija, ja viimeisimmässä tukipaketissa he ovat päättäneet lähettää Ukrainalle muun muassa M2 Bradley -rynnäkköpanssarivaunuja. 

Meillä Suomessa varusmiespalvelu rullaa normaalilla kaavalla eteenpäin. 2/22-saapumiserästä tuli “vanhoja” ja 1/23-saapumiserä astui palvelukseen tammikuun toisena päivänä. Taas uusi joukko suomalaisia naisia ja miehiä astui sukupolvien ketjuun, aamuja laskemaan. 

Uudet alokkaat harjoittelevat sotilaan perustaitoja talvisessa säässä. Kesän saapumiserän alokaskoulutuksen lisäksi alokkaille tulee tutuksi myös sukset ja suomalaiseen mielenmaisemaan kuuluva hiihto. Ihan Niskasten vauhtiin alokkaita ei kuitenkaan viritetä, vaan tavoitteena on päästä etenemään lumessa. 

(MAINOS - teksti jatkuu alla)

Talvi on urheilun juhlaa. Lumi ja pakkasasteet mahdollistavat monenlaista liikkumista, jolloin jokaiselle löytyy varmasti se omaan makuun käyvä urheilumuoto. Hiihtäjät elävät taas vuoden kulta-aikaansa, ja luistimet on ammattikiekkoilijoiden ohella “tavallisen kansan” jaloissa. 

Talviurheilu ei vaadi hirmukuntoa, vaan talvisäästä pääsee nauttimaan jo kävelylenkillä. Kaveri mukaan ulos, niin siinä kohenee sekä henkinen että fyysinen terveys. Terveyden merkitys ei ole pienentynyt minnekään, vaikka koronan vaikutukset ovat pitkälti hälventyneet yhteiskunnassamme.

Terveyden merkityksen ymmärtää vasta, kun se alkaa falskaamaan. Oli kyseessä sitten fyysinen tai henkinen terveys, omasta terveydestä kannattaa pitää huolta. Mieluummin liian ajoissa kuin liian myöhään auttajan pakeille. 

Myös palveluksessa tulee mennä tarvittaessa varuskuntasairaalaan eli veksiin apua hakemaan. Vaikka puheissa “veksittömyys” esitellään usein saavutuksena, ei se sitä välttämättä ole. Jos on oikeasti kipeä, ei kannata leikkiä tervettä. Tervettä esittämällä teet karhunpalveluksen sekä itsellesi että palvelustovereillesi. 

Alkuvuosi on kausivirusten lisäksi myös opiskelijoiden hakuaikaa, mieliipä sitten toiselle asteelle tai korkeakouluihin. Valinnanvaraa suomalaisella nuorella riittää, sillä erilaisia ja -asteisia kouluja löytyy ympäri isänmaata. Aina kannattaa opiskella, totesi joku viisas aikoinaan.

Mielenkiinnolla vuoteen 2023.

Santeri Nousjoki

Kirjoittaja on Varusmies-lehden päätoimittaja.

Kommentoi

Samankaltaisia juttuta