Varusmiesliitto: Kutsuntauudistus toteutettava tulevalla hallituskaudella

Varusmiesliitto peräänkuuluttaa kannanotossaan kutsuntauudistusta. Liitto ajoitti kannanottonsa käynnissä olevien hallitusneuvotteluiden yhteyteen.

Kuva: Aku Siukosaari

Nykyisin kutsuntojen tarkoituksena on asevelvollisten palveluskelpoisuuden selvittäminen sekä palvelukseen astumisen ajankohdan ja palveluspaikan määrääminen. Lisäksi kutsunnanalaisille jaetaan tietoa varusmiespalveluksesta ja siviilielämän velvoitteiden hoitamisesta palveluksen aikana. Varusmiesliiton näkemyksen mukaan kutsuntoja on kehitettävä ja laajennettava huomattavasti nykyisestä.

“Tulevaisuuden kutsuntojen tulee koskettaa koko ikäluokkaa. Näin saamme lisättyä maanpuolustustietoisuutta ja tavoitettua terveystarkastuksiin koko ikäluokan”, Varusmiesliiton puheenjohtaja Henrik Vuornos sanoo.

(MAINOS - teksti jatkuu alla)

Varusmiesliiton mallissa kutsuntatilaisuudessa olisivat paikalla Puolustusvoimien ohella myös opetus- ja sosiaaliviranomaiset. Liiton mukaan poikkihallinnollista yhteistyötä lisäämällä kutsuntauudistus tarjoaisi uuden mahdollisuuden viranomaisille tavoittaa aikuistumisen kynnyksellä oleva ikäluokka kokonaisuudessaan.

“Maanpuolustustietoisuuden lisäämisen lisäksi voitaisiin puuttua myös sosiaalisiin kysymyksiin. Kutsunnoissa nuorten terveyttä, elintapoja ja tulevaisuuden koulutussuunnitelmia voitaisiin tarkastella kokonaisvaltaisesti”, Vuornos selostaa.

Hallitusneuvotteluita vetävän Keskustan kutsuntamalli on nimeään myöten lähes identtinen Varusmiesliiton tavoiteohjelman Tulevaisuuden kutsunnat -kohdan kanssa.

 

Kommentoi

Samankaltaisia juttuta