Vuodenvaihteen uutiskatsaus

Saapumiserä 1/21 aloitti palveluksen

Noin 12 000 uutta alokasta marssi varuskuntaan eilen, maanantaina 4. tammikuuta. Maavoimissa palveluksensa aloitti noin 9 500 nuorta, ja loput jakaantuivat Merivoimien, Ilmavoimien ja Rajavartiolaitoksen joukko-osastoihin.

Saapumiserä noudattaa kaikkialla Suomessa Koulutus 2020-ohjelmaa, jonka yksi näkyvimmistä muutoksista vanhaan palvelusmalliin on kuuden viikon alokasjakso kahdeksan viikon peruskoulutuskauden sijaan. Kaikkien uusien alokkaiden ensimmäinen viikko on palvelusta, mutta sen jälkeen kiinniolo- ja vapaajaksot vaihtelevat joukko-osastokohtaisesti.

Koronapandemia on aiheuttanut mittavia muutoksia Puolustusvoimienkin toimintaan, mutta varusmiespalvelus on voitu toistaiseksi suorittaa normaalisti 165, 255 tai 347 vuorokauden pituisena poikkeusjärjestelyin. Varusmiehet ja kouluttava henkilökunta jaetaan kolmeen osastoon heti palveluksen alkaessa. Käytäntö neljästä viikosta koulutuksessa ja kahdesta viikosta vapaalla on noudatettu maaliskuusta 2020 alkaen.

(MAINOS - teksti jatkuu alla)

Puolustusvoimissa noudatetaan terveysviranomaisten antamia valtakunnallisia ja alueellisia suosituksia ja ohjeita, minkä vuoksi vierailuja varuskunta-alueille joudutaan rajoittamaan. Vala- ja vakuutustilaisuuksia on mahdollista seurata striimien välityksellä.

Haku naisten vapaaehtoiseen asepalvelukseen on käynnissä

Naiset voivat hakea varusmiespalvelukseen vapaaehtoisesti 1. maaliskuuta mennessä. Hakijan on täytettävä samana vuonna 18 vuotta, oltava Suomen kansalainen sekä oltava palveluksen alkaessa 18–29-vuotias Palveluskelpoisuus, kuten terveydentila ja muiden henkilökohtaisten ominaisuuksien sopivuus sotilaskoulutukseen, määritetään huhtikuussa järjestettävässä valintatilaisuudessa. Vapaaehtoisen asepalveluksen voi suorittaa kaikissa tehtävissä.

Naisten vapaaehtoinen asepalvelus on vakiinnuttanut asemansa Suomessa, jossa hakijaluvut ovat säilyneet viime vuodet korkealla. Eniten hakijoita oli vuonna 2018 (1 516 hakemusta). Vuonna 2020 tuli puolestaan kuluneeksi 25 vuotta siitä, kun laki naisten vapaaehtoisesta asepalveluksesta hyväksyttiin. Reserviin on koulutettu jo yli 10 000 naista.

Lisätietoa ja hakuohjeet löytää Puolustusvoimien nettisivuilta.

Kutsunnat onnistuivat koronasta huolimatta

Vuoden 2020 kutsunnat saatiin päätökseen suunnitellusti joulukuussa. Kutsunnoissa määrättiin varusmiespalvelukseen 74,33 prosenttia ikäluokan miehistä. Siviilipalvelukseen haki 1,47 prosenttia kutsuntaikäisistä.

Varusmiespalvelukseen määrättyjen osuus nousi ensimmäistä kertaa vuoden 2013 jälkeen. Suurin osa armeijaan suuntaavista aloittavat palveluksen ensi vuoden saapumiserissä.

Kutsuntojen suunnittelua ja toimeenpanoa mukautettiin koronapandemia huomioiden. Kutsuntapaikoilla kiinnitettiin erityistä huomiota hygieniaan ja turvaväleihin muun muassa väljentämällä istumapaikkoja ja porrastamalla paikalle saapumista. Kaikki asevelvolliset onnistuttiin kohtaamaan henkilökohtaisesti poikkeuksellisesta tilanteesta huolimatta.

Teksti Saana Sjöblom-Hasselblatt

Kuva Hanna Tuulonen

Kommentoi

Samankaltaisia juttuta