Yhteishaku pähkinänkuoressa

Teksti: Maisa Hyttinen
Kuva: Antti Kylmänen

Yhteishaku uudistuu oppivelvollisuuden laajentumisen myötä ja kevään 2022 yhteishaussa voit hakea lähes kaikkiin oppivelvollisille suunnattuihin koulutuksiin. Halutessasi voit helmi-maaliskuussa hakea sekä ammatilliseen koulutukseen että korkeakouluun.

Hakeminen tapahtuu sähköisesti Opintopolussa. Palvelusta löytyy kattavasti tietoa yhteishausta ja tarjolla olevista opinnoista. Opintopolusta löydät myös ajantaisen tiedon siitä, kuinka opiskelijavalinnat tehdään. Voit hakea yhteishaussa ilman kirjautumista, mutta Oma Opintopolku -palveluun kirjaudutaan suomi.fi-tunnistautumisella, johon tarvitset pankkitunnukset, mobiilivarmenteen tai sirullisen henkilökortin. 

Voit hakea yhteishaun lomakkeella viiteen tutkintoon kerrallaan. Hakukohteet laitetaan mieluisuusjärjestykseen eli sijoita kaikkein mieluisin vaihtoehto kohtaan 1. 

(MAINOS - teksti jatkuu alla)

Tärkeitä päivämääriä 

Perusopetuksen jälkeiseen koulutukseen eli lukioon, ammattikouluun tai muuhun toisen asteen koulutukseen haetaan 22.2.2022 – 22.3.2022 välisenä aikana. Valinnat ilmoitetaan hakijoille aikaisintaan 16.6. 

Suomen- ja ruotsinkielisiin ammattikorkeakoulu- ja yliopistokoulutuksiin haetaan 16.2.2022 – 30.3.2022 välisenä aikana. Todistusvalinnat ilmoitetaan hakijoille 30.5. mennessä ja loput valinnat ilmoitetaan 8.7. mennessä. 

Tarkat kellonajat löytyvät Opintopolusta eikä hakemista kannata jättää viime tippaan. 

Valintakokeet 

Useimpiin koulutuksiin järjestetään valintakokeet, joihin varusmiehenkin tulee osallistua. 

Alakohtaiset valintakoepäivät, -materiaalit ja -käytännöt selviävät oppilaitosten nettisivuilta. Valintakokeet pidetään tavallisesti huhti-toukokuun aikana, mutta koronapandemia on aiheuttanut haasteita järjestelyihin, joten omien hakukohteiden valintakoekäytännöistä kannattaa ottaa selvää pikimmiten. 

Valintakokeita varten täytyy anoa lomaa. Mitä aikaisemmin jätät anomuksen, sitä sujuvammin vapaajärjestelyt yleensä onnistuvat. Jos olet jo käyttänyt kaikki lomapäiväsi, on vapaata mahdollista saada muulla perusteella. 

Oletko alle 25-vuotias eikä sinulla ole ammatillista koulutusta? 

Työttömyysturvalain mukaan kaikkien alle 25-vuotiaiden ammattikouluttamattomien nuorten aikuisten tulee hakea kevään yhteishaussa vähintään kahta opiskelupaikkaa ja osallistua

valintakokeisiin. Haettavan koulutuksen tulee tähdätä ammatilliseen tutkintoon tai korkeakoulututkintoon. 

Hakeminen on ehto työmarkkinatuelle sekä Kelan tai työttömyyskassan maksamalle työttömyyspäivärahalle, joten hakuvelvollisuuden laiminlyönti voi vaikuttaa merkittävästi toimeentuloosi varusmiespalveluksen jälkeen. Huomion arvoista on, ettei armeija ole hyväksytty peruste jättää hakematta koulutukseen, sillä opinnot voi siirtää alkamaan varusmiespalveluksen jälkeen. 

Onko inttiarjessa mahdollista valmistautua valintakokeisiin? 

Valintakokeet saattavat olla kova pala siviilissäkin ja inttiarki tuo pänttäämiseen omat mausteensa. Varusmiespalveluksen aikana valintakokeisiin voi valmistautua käytännössä ilta- ja viikonloppuvapaiden aikana. Joissakin varuskunnissa on mahdollista anoa pidennettyä iltavapaata ennen valintakokeita. 

Valintakokeet kannattaa silti ottaa vakavissaan. Siviiliin on mukavampi palata opiskelupaikka taskussa ja tulevaisuudensuunnitelmat kirkkaina. Kun vapaa-aikaa on vähän, kannattaa valmistautuminen aloittaa ajoissa ja toimia järjestelmällisesti. 

1. Tee realistinen lukusuunnitelma 

Kuinka usein ja kuinka pitkäksi aikaa ehdit keskittyä valintakoemateriaaleihin? Mieti, kuinka suureen materiaalikokonaisuuteen ehdit perehtyä ennen valintakoetta. Rajallinen aika kannattaa käyttää tärkeimpien aiheiden opiskeluun ja jättää jotain suosiolla pois. 

2. Tutustu edellisvuosien valintakokeisiin 

Aiemmista valintakokeista saat hieman käsitystä siitä, millaisiin aiheisiin kannattaa keskittyä. Kysymystyypeilläkin on merkitystä – koostuuko koe yksityiskohtaisista oikein/väärin -kysymyksistä vai laajempaa tietämystä mittaavista esseevastauksista. 

3. Etsi rauhallinen opiskelupaikka ja lukuseuraa 

Oma tupa ei välttämättä ole paras ympäristö opiskelulle. Etenkin jos yksiköstäsi löytyy muitakin valintakokeeseen valmistautujia, kannattaa kysyä olisiko jossain vapaana lukemiseen sopivaa rauhallista tilaa. Yleensä opiskeluun suhtaudutaan myönteisesti. 

4. Älä stressaa liikaa 

Vaikka yhteishakuun kannattaa suhtautua vakavasti, ei stressaaminen paranna valintakokeen lopputulosta. Ensisijainen tehtäväsi on suorittaa asepalvelus ja kouluun voi hakea uudestaan armeijan jälkeen. Valintakokeiden takia ei siis kannata tinkiä liikaa levosta ja palautumisesta.

Faktalaatikko: Muista yhteishaussa ainakin tämä 

– Hae ensisijaisesti sellaista opiskelupaikkaa, jonka itse haluat. Kotipaikkakunnan lisäksi kannattaa kiinnostavia koulutuksia katsoa kauempaakin. 

– Käytä kaikki viisi hakumahdollisuutta – mieti siis huolella myös varavaihtoehtoja. 

– Muista lähettää hakemuksen liitteet ajoissa. Näet tarvittavat liitteet sekä viimeiset lähetyspäivämäärät hakemukseltasi. 

– Tarkista mahdollisten pääsykokeiden päivämäärät ja ano lomaa ajoissa. Voit tiedustella omasta palveluspaikastasi onko pääsykokeisiin valmistautumista varten mahdollista saada esimerkiksi pidennettyä iltavapaata. 

– Voit hakea samana vuonna sekä ammatilliseen koulutukseen että korkeakouluun. Huomioi, että hakeminen tapahtuu eri kautta ja eri aikoihin. 

– Jos et saa opiskelupaikkaa, kannattaa tutustua ammattikorkeakoulujen polkuopintoihin sekä avoimen yliopiston kurssitarjontaan. Molempien väylien kautta on mahdollista hakeutua tutkinto-opiskelijaksi.

Lähde: Opintopolku

Kommentoi

Samankaltaisia juttuta