Oulu on Mirella Koivumäen ja Riku Karppisen mukaan edullinen kaupunki opiskelijalle ja Oulun yliopisto oiva paikka opiskella tekniikan aloja. Alueella on myös erittäin hyvät mahdollisuudet työllistyä oman alan asiantuntijatehtäviin jo opintojen aikana.
Teksti ja kuvat: Joonas Koivisto
Artikkeli on Varusmies-lehden ja Oulun Yliopiston kaupallinen yhteistyö
Riku Karppinen teki päätöksen Oulun yliopistoon hakemisesta matkustaessaan viikonloppuvapaalle.
– Olin kiinnostunut tekniikan aloista ja olin miettinyt eri vaihtoehtoja. Sitten eräänä kertana intistä lomille matkustaessani tein junassa päätöksen ja laitoin haun Oulun yliopistoon elektroniikkaan ja tietoliikennetekniikkaan.
Karppinen ei ole katunut päätöstään ja työskentelee nyt alan töissä opintojensa ohessa.
Koivumäki puolestaan päätyi konetekniikan opintoihin mietittyään eri vaihtoehtoja Pohjois-Suomessa. Nyt hän työskentelee ja tekee diplomityötä samalla.
Teoriaa ja käytäntöä
Tekniikan alojen opiskelu on yhdistelmä käytännönläheisempää projektityöskentelyä ja teoriaa.
– Projektityöt eivät ole tylsää suorittamista. Esimerkiksi suunnittelussa pääsee käyttämään luovuutta ja omaa ongelmanratkaisukykyä.
Oulun alueelle on syntynyt mielellään opiskelijoita töihin palkkaava yritysklusteri. Monilla työpaikoilla on hyvät kytkökset yliopistoon ja opiskelijoita arvostetaan yrityksissä. Kesätöiden jälkeen monet saavat jatkaa alan töissä.
– Teknologiakylä on kivenheiton päässä kampusalueelta ja sieltä löytyy todella monia tekniikan alan opiskelijoita työllistäviä yrityksiä. Kaksi edellistä työpaikkaani olivat lähes vierekkäin, Koivuniemi kertoo.
Yritykset ovat myös aktiivisia opiskelijoiden ja yliopiston suuntaan. Esimerkiksi yliopistossa järjestetty tekniikan alojen rekrytointitapahtuma kasvaa jatkuvasti.
Tekniikan alan opiskelussa vietetään aikaa myös laboraatioissa erilaisten elekronisten laitteiden parissa.
Monialainen opinahjo
Tekniikan alojen lisäksi Oulun yliopistossa opiskellaan paljon muutakin ja eri alojen tuleviin ammattilaisiin pääsee tutustumaan jo opiskeluvaiheessa.
– On ollut kiintoisaa tehdä yhteistyötä eri alojen opiskelijoiden kanssa projekteissa ja tutustua heihin myös yhteisissä opiskelijatapahtumissa, Karppinen kuvailee.
Koivumäen ja Karppisen mukaan monen reitti opiskeluista työelämään lähtee leikkisästi haalariharjoitteluksi kutsutun vaiheen jälkeen. Töihin saa heidän mielestään hyvän näköalan, kun on työskennellyt ensin käytännön tasolla.
– Olen päässyt tekemään suunnittelutöitä ja ohjelmointia. Töistä ja opiskeluista olen saanut hyvät valmiudet erikoistua kumpaan vaan tehtävään, Koivumäki kertoo.
– On ollut mukavaa saada jo opiskelujen aikana hyvää kontaktia työelämään. On myös ollut hauska huomata, että aika nopeasti työelämässä on saanut asiat haltuun ja on oppinut paljon uutta. Nyt osaan keskustella ja toimia myös kokeneempien alan tekijöiden kanssa.
Virtaa opintoihin lähiluonnosta ja laskettelurinteistä
Karppinen tietää, miten hyvät mahdollisuudet Oulu ja sen lähiseutu tarjoavat opiskelusta tuulettumiselle. Vapaa-ajalla vaeltamisesta ja laskettelusta nauttiva Karppinen suuntaa mielellään lähiseudun isoihin metsiin tai lyhyen ajomatkan päässä oleviin laskettelukeskuksiin.
– Hyvien paikkojen sijainti lähellä tekee vapaa-ajasta helppoa. On kiva lähteä lähellä olevaan, isompaan laskettelukeskukseen. Jos tykkää liikkua ja harrastaa luonnossa, niin täällä on siihen erinomaiset mahdollisuudet, Karppinen toteaa.
Koivumäki yhtyy kehuihin lähiluonnosta ja pitää myös opiskelijoille tarjotuista liikuntamahdollisuuksista. Hän on innostunut telinevoimistelusta ja on jo ilmoittautunut myös sen jatkokurssille.
– Oulu on todella mukava ja edullinen kaupunki opiskelijoille. Toiminta on aktiivista ympäri vuoden, myös kesäisin, ja kauempaa tänne muuttavat yllättyvät valinnastaan positiivisesti. Kaikkien tekniikan alan mahdollisuuksista kiinnostuneiden kannattaa harkita tänne tulemista, Koivumäki kiteyttää.