Kohti uusia polkuja – hakureitit opintoihin!

Teksti: Paula Hulkkonen

Yhteishaussa voit hakea useaan koulutukseen samalla lomakkeella. Keväällä avautuu haku ammatilliseen koulutukseen tai lukiokoulutukseen sekä korkeakouluihin eli yliopistoon ja ammattikorkeakouluun. Hakeminen opintoihin on mahdollista myös ympäri vuoden oppilaitosten jatkuvien hakujen kautta.

Kevään yhteishaut Opintopolussa

Toisen asteen yhteishaku on hakuväyläsi, jos et ole perusopetuksen jälkeen vielä suorittanut ammatillista tutkintoa, lukion oppimäärää tai korkeakoulututkintoa. Yhteishaussa voit hakea myös silloin, jos opintosi ovat jääneet kesken ja haluat vaihtaa koulutustasi. 

(MAINOS - teksti jatkuu alla)

Korkeakoulujen yhteishaussa voit hakea ammattikorkeakouluun ja yliopistoon. Hakukohteet eli haussa olevat koulutukset vaihtelevat kevään ja syksyn hauissa. Korkeakoulut varaavat osan yhteishaun opiskelupaikoista ensimmäistä korkeakoulupaikkaa hakeville. Ensikertalaiskiintiöiden tavoitteena on parantaa asemaasi, jos haet ensimmäistä opiskelupaikkaasi korkeakoulussa.

Jos haet Maanpuolustuskorkeakouluun, sinun on 

– oltava Suomen kansalainen

– saanut reservin upseerin koulutuksen ennen opintojen aloittamista (aliupseeritaustaisille järjestetään lisäkoulutus)

– oltava terveydentilaltaan ja muutoin puolustusvoimien tai rajavartiolaitoksen tehtävien asianmukaisen hoitamisen kannalta sopiva

– oltava enintään 26-vuotias

Haku opintoihin varmistaa myös työttömyysturvan 

Mikäli olet alle 25-vuotias eikä sinulla ole lukion jälkeistä, ammatillista koulutusta, olet velvollinen hakemaan keväällä vähintään kahta tutkintoon johtavaa opiskelupaikkaa, joissa koulutus alkaa seuraavana syksynä. Koulutukseen hakuvelvollisuuden täyttäminen on edellytyksenä työttömyysturvan saamiselle.

Infolaatikko

Toisen asteen yhteishaku amikset ja lukiot: 21.2.− 21.3.2023 (klo 15 saakka)

Korkeakoulujen kevään yhteishaku 15.3.− 30.3.2023 (klo 15 saakka)

Korkeakoulujen syksyn yhteishaku 30.8.− 13.9.2023 (klo 15 saakka)

Tutustu kouluksiin ja hae osoitteessa: opintopolku.fi

Ehdinkö hakea vielä kesällä?

Vaikka yhteishakujen hakuaika lipsahtaisikin ohi tai opiskelupaikka jäisi kevään hauissa saamatta, niin syksyn opiskelupaikkoja jaetaan vielä kesähelteilläkin. Valintamahdollisuudet ovat kesällä niukempia, koska silloin oppilaitokset avaavat hakuja vain niihin koulutuksiin, joihin on jäänyt vielä vapaita aloituspaikkoja. Myös kansanopistojen linjoille voit hakea vielä kesän aikana. Nyt ei kannata enää viivytellä, vaan napata opiskelupaikka vauhdilla!

Jatkuvan haun reitti on aina mahdollinen

Jatkuva haku tarkoittaa, että voit hakeutua koulutukseen silloin, kun sinulla on tarve kouluttautua.

Jos sinulla on jo tutkinto tai ylioppilastodistus taskussasi ja haluat suorittaa toisen ammatillisen perustutkinnon tai syventää osaamistasi ammattitutkinnolla, erikoisammattitutkinnolla tai tutkinnon osilla, voit hakea opiskelemaan jatkuvassa haussa. 

Jatkuvan haun käytännöt ovat kaikilla ammatillisilla oppilaitoksilla hiukan omanlaisiaan ja linkit hakuihin löytyvät kunkin oppilaitoksen omilta nettisivuilta. Nyrkkisääntönä kuitenkin on, että hakeutuminen on mahdollista ympäri vuoden. Kannattaa tutustua eri koulutusten järjestäjien tarjontaan hyvissä ajoin, sillä haku- ja aloitusajankohdat vaihtelevat koulutuksittain. Usein on myös mahdollista sopia sinulle parhaiten sopivasta aloitusajankohdasta!

Jatkuvassa haussa voit hakea myös aikuislukioihin. Siellä voit opiskella koko tutkinnon alusta alkaen, suorittaa loppuun kesken jääneet lukio-opinnot tai opiskella yksittäisiä oppiaineita.

Oppisopimus on oikopolku työelämään 

Oppisopimus on määräaikainen työsopimus, jossa työnantaja kouluttaa sinut. Oppisopimuskoulutusta suorittaessasi olet työsuhteessa ja työyhteisön tasavertainen jäsen ja sinulle maksetaan työstä palkkaa. Oppisopimuksella voit suorittaa minkä tahansa toisen asteen ammatillisen tutkinnon tai tutkinnon osan. Oppisopimusta varten sinulla tulee olla työpaikka. 

Näillä pääset kartalle:

opintopolku.fi

ammattikorkeakouluun.fi

yliopistokoulutus.fi

studentum.fi

oppisopimus.fi

Kommentoi

Samankaltaisia juttuta