Teksti: Ilmari Parviala
Kuvat: Sotilasurheiluliitto, Pixabay
Koronapandemian aikaisten rajoitteiden vuoksi suositut varusmiesten liikuntakerhot jouduttiin ajamaan alas lähes kokonaan. Nyt Sotilasurheiluliitto panostaa isosti liikuntamahdollisuuksien kehittämiseen ja tavoittelee suurempia osallistujamääriä liikuntakerhoille kuin ennen koronaa.
Varusmiesten kunto on esillä julkisessa keskustelussa säännöllisesti, eikä suotta, sillä muutos 50 vuoden aikana on dramaattinen. Siinä missä keskiverto varusmies juoksi 1970-luvun lopulla yli 2700 metriä Cooperin testissä, juostaan nykyään keskimäärin alle 2400 metrin tuloksia.
Varusmiespalveluksen aikana tarjoutuu erinomainen tilaisuus kohottaa omaa kuntoaan. Koronapandemiaa edeltävinä vuosina varusmiesten liikuntakerhot mahdollistivat rennon vapaa-ajan vieton liikunnan merkeissä. Nyt Sotilasurheiluliitto haluaa nostaa varusmiesten liikuntakerhojen osallistujamäärät takaisin koronaa edeltävälle tasolle. Vielä syyskuuhun asti käynnissä olevaa hanketta rahoittaa Opetus- ja kulttuuriministeriö sekä Maanpuolustuksen kannatussäätiö.
Sotilasurheiluliiton toiminnanjohtaja Jouni Leppäsaajo kertoo hankkeen tarpeen kummunneen hiljaisen tiedon poistuessa korona-aikana.
“Kun huomattiin, että vapaa-ajan liikkuminen oli tipahtanut 94 prosenttia niin ajattelimme, että tästä ei pelkästään meidän alueellisilla varusmiesten liikuntakerhojen ohjaajakoulutuksilla päästä kovin sukkelasti eteenpäin”, Leppäsaajo toteaa.
Keväällä 2022 Sotilasurheiluliitto alkoi käydä varuskunnissa järjestämässä koulutuksia ja arvioimassa toiminnan elvyttämisen kipupisteitä. Tällä hetkellä kaikissa varuskunnissa on käyty vähintään kerran ja etäkoulutuksia on järjestetty ahkerasti. Reippaan työn hedelmät alkavat myös pikku hiljaa näkyä, sillä Leppäsaajon mukaan tänä vuonna kirjattaneen yli 120 000 vapaa-ajan liikuntasuoritusta, mikä on enemmän kuin useina koronaa edeltäneinä vuosina.
Oman näköistä liikkumista
Leppäsaajo on tyytyväinen kun suuret joukko-osastot, Karjalan ja Kainuun prikaatit ovat saaneet toimintansa hyvin käyntiin. Kehuja saa myös Porin prikaati ja erityisesti Säkylän varuskunta, jossa korona-aikanakin pyrittiin säilyttämään varusmiesten vapaa-ajan liikunnan mahdollisuudet hyvinä.
Nyt käynnissä olevassa hankkeessa pyritään hyödyntämään vanhojen onnistumisten oppeja, mutta kaavoihin kangistumatta. Iso vastuu annetaan myös joukko-osastoille ja varuskunnille, jotka voivat kehittää vapaa-ajan liikuntamahdollisuuksia mielensä mukaan.
“Me emme liitosta tai Pääesikunnasta ryhdy kertomaan, että joukko-osastojen olisi pakko järjestää joogaa tiistaisin ja että vain torstaisin saa järjestää salibandyä, vaan annamme mahdollisuuden omassa joukossa päättää, että mitä ja milloin mitäkin lajia tehdään”, Leppäsaajo summaa.
Hankkeen tavoitteiksi Sotilasurheiluliitto listaa kolme asiaa: Liikuntasuoritteiden määrän kasvattaminen, liikuntaresurssien eli tilojen ja välineiden hyödyntäminen sekä tiedotuksen kehittäminen. Resurssien hyödyntäminen voi konkreettisesti merkitä vaikkapa perusyksiköiden kuntonurkkausten tai kunnalisten liikuntapalveluiden käyttämistä. Leppäsaajo kertoo esimerkiksi että Rovaniemellä kiipeilykerho on ollut suosittu, kun taas Panssariprikaatista lähdetään porukalla läheiseen uimahalliin iltavapailla.
Tiedotusta on parannettu muun muassa varmistamalla, että jokaisesta joukko-osastosta löytyy liikuntapaikkakartta. Monista joukko-osastoista kartta on puuttunut, mutta hankkeen myötä lähes jokaiseen on sellainen joko tehty tai tekeminen aloitettu.
Pisteet talteen
Suomen tuhansien varusmiesten vapaa-ajan liikunnan seuraaminen on haastavaa mutta pakollista. Esimerkiksi aktiiviselle liikkujalle myönnettyjä kuntoisuuslomia varten on tarpeen seurata luotettavasti, kuinka paljon kukin varusmies on liikkunut vapaa-ajallaan. Tähän tarkoituseen Sotilasurheiluliitto on joukko-osastojen kanssa kehitellyt oman Liikkuri-alustansa. Aiemmin eri varuskunnissa on ollut perusidealtaan vastaavia toimintamalleja, mutta niitä on usein hoidettu varusmiestoimikunnan tietokoneelta tai paperilapuilla.
Liikkurin avulla voi seurata omien liikuntasuoritusten kertymistä, eikä varuskunnan vaihtaminenkaan muodostu ongelmaksi.