Puolustusvoimat tutkii ihmisen ja koneen yhteistoimintaa – tavoitteena itsenäisesti tehtäviä suorittava drooniparvi

Puolustusvoimat tutkii ihmisen ja koneen välistä yhteistoimintaa. Tutkimustyötä tehdään Saksan Manned-Unmanned Teaming (MUM-T) -tutkimusprojektin kanssa, jossa selvitetään miehitettyjen ja miehittämättömien järjestelmien yhteistoimintaa erilaisissa tilanteissa. Suomen ja Saksan puolustushallintojen johtamaan tutkimukseen osallistuu teollisuusyrityksiä molemmista maista.

MUM-T -tutkimukseen liittyviä testejä ja lentodemonstraatioita järjestettiin Rovajärvellä ja Kemijärvellä 23.–27. elokuuta 2021. Puolustusvoimien johtamat testit järjestettiin Saksan asevoimien kanssa.

Pääesikunnan tutkimusjohtajan eversti Jyri Kosolan mukaan harjoituksen päätavoitteena oli selvittää Kemijärven kentän ja Rovajärven harjoitusalueen soveltuvuus yhteistoimintaan sekä robottien kanssa operoitaessa aina tärkeiden turvajärjestelyiden toimivuus. Lisäksi selvitettiin sekä teknisiä että toiminnallisia proseduureja, kuten ilmatilan hallinta ja toiminnan johtaminen ja koordinointi. Myös droonien toimintaa testattiin.

– Harjoitus onnistui täydellisesti, sillä kaikki tavoitteet saavutettiin ja kaikki toimi kuten oli suunniteltu, Kosola kertoo sähköpostitse.

(MAINOS - teksti jatkuu alla)

Tavoitteena itsenäinen drooniparvi

Tänä vuonna tutkimuksissa keskityttiin ihmis-konejoukon arvioinnin ja testaamisen järjestämiseen sekä teknisen luotettavuuden varmistamiseen. Ensi vuonna tutkimuksissa otetaan askel eteenpäin, Kosola paljastaa.

– Ensi vuonna keskitytään testaamaan drooniparvien kykyä suorittaa operatiivisia tehtäviä, sekä ihmisten ja robottien yhteistoimintaa.

“Tavoitteena on itsenäisesti tehtävän täyttämiseen kykenevä parvi”

Kosolan mukaan Puolustusvoimat käyttää drooneja jo erilaisissa tilannekuvan tuottamiseen liittyvissä tehtävissä. MUM-T -tutkimuksessa drooneilla tehdään kuitenkin jotain aivan muuta.

– Tavoitteena on itsenäisesti tehtävän täyttämiseen kykenevä parvi, joka on ihmisen komennossa, muttei ohjaama.

Entistä itsenäisempiä drooneja on jo laboratorioissa ja kenttäkokeiluissa. Ihmisen johtamilla konejoukoilla kyetään tukemaan ilmavoimien operaatioita arviolta 2030-luvulta alkaen

Kommentoi

Samankaltaisia juttuta