Ruisrockista aamuihin

[wolf_single_image image=”430″ image_size=”extra-large”]
[wolf_fittext max_font_size=”72″ text=”Ruisrockista aamuihin” font_weight=”700″ letter_spacing=”0″]
Aurinko paahtaa pilvettömältä taivaalta Turun Ruissalon yllä. Musiikki soi, ja iloinen Ruisrock-kansa nauttii riehakkaasta festaritunnelmasta jo 46. kerran.

Teksti Rasmus Arikka Kuvat Aku Siukosaari

Perjantaina alkuillasta Rantalavalla yleisöä viihdyttää ruotsalaisesta The Ark -yhtyeestä tuttu Ola Salo. Festarikävijöiden silmissä ei näy huolta huomisesta. Ei, vaikka joidenkin festarihumu vaihtuu jo muutaman päivän kuluttua aikasiin aamuherätyksiin.

Shortsit ja tennarit vaihtuvat kurkkusalaatteihin myös Alvar Suonpäällä, 19, joka ystävineen viettää Ruisrockissa viimeistä viikonloppua ennen varusmiespalvelukseen astumista. Raisiolainen nuorimies suhtautuu ennakkoluulottomasti tuleviin koitoksiin.

”Odotan innolla palvelukseen astumista, mutta nyt juhlin kunnolla”, Suonpää kertoo.

(MAINOS - teksti jatkuu alla)

Suonpää aloittaa palveluksensa tänään Rannikkoprikaatissa Upinniemessä. Hän ei ole osannut valmistautua tulevaan, sillä ei tiedä mitä odottaa, vaikka huhuja on kuullutkin. Mikään ei myöskään erityisesti jännitä, mutta yksi asia hieman huolettaa.

”Intissä kuulemma syödään aika vähän. Normaalisti olen tottunut syömään paljon”, jääkiekkoa harrastanut Suonpää sanoo.

Rannikkoprikaati on mieluinen palveluspaikka Suonpäälle, sillä meri ja merivoimat ovat aina kiehtoneet purjehtivaa alokasta. Johtajakoulutuksen lisäksi Suonpää on kiinnostunut erityisesti veneenkuljettajan tehtävistä. Mahdollinen 347 vuorokauden palvelusaikakaan ei pelota.

”Olen alusta asti valmistautunut siihen, että olen vuoden intissä”, Suonpää toteaa tyynesti.

[wolf_images_slider slideshow_speed=”6000″ ids=”431,430,429,428,427,426,424″]

On sunnuntai ja Ruisrockin viimeinen festivaalipäivä. Aurinko on hellinyt festarikansaa koko viikonlopun, mikä näkyy monien punertavista harteista ja poskipäistä. Perjantai ja lauantai olivat loppuunmyytyjä 35 000 pääsylipulla. Edellisiin päiviin verrattuna sunnuntai-iltapäivä vaikuttaa hiljaselta, vaikka paikalla on yli 20 000 ihmistä.

Minirantalavan tuntumassa vallitsee letkeä tunnelma, kun Aurora viihdyttää yleisöään. Osa porukasta jammaillee kesäisen musiikin tahdissa. Osa taas istuskelee maassa nautiskellen lämpimästä ilmasta, jota mereltä puhaltava tuuli viilentää sopivasti.

Yleisön joukossa tunnelmoi myös paidaton nuorimies, reservin kersantti Tuomas Antinkaapo, joka kotiutui vain pari viikkoa sitten, 18. kesäkuuta. Antinkaapo, 20, suoritti suurimman osan palvelusajastaan sotilaspoliisin tehtävissä Rannikkolaivastossa Turun Pansiossa.

Vaikka Antinkaapo on jo hetken totutellut elämään reservissä, niin Ruisrock-viikonloppu on lopullinen päätös hänen palvelusajalleen. Tasan vuosi sitten Antinkaapo vietti viikonlopun Ruissalon auringon alla juuri ennen palvelukseen astumista.

”On hauska miettiä, että se alkaa joillakin huomenna kun itsellä on kaikki jo ohi”, Antinkaapo hymyilee.

Antinkaapon muistikuvien mukaan Ruisrockin jälkeinen festariväsymyskään ei painanut ensimmäisinä palveluspäivinä.

”Se oli vain hyvä juttu, että pääsi nollaamaan ennen.”

Antinkaapo ei haikaile inttiaikoja, mutta suhtautuu myönteisesti lähes vuoden mittaiseen rutistukseensa. Uusia alokkaita hän neuvoo ottamaan varusmiespalveluksen ennen kaikkea kokemuksena ja etsimään kavereita. Antinkaapo kertoo itse saaneensa muista ryhmänjohtajista hyviä ystäviä.

Ruisrockissa pääasiassa eivät ole kuitenkaan inttimuistot, vaan keskustelu siirtyy musiikkiin. Antinkaapo kertoo pitäneensä eniten Axwell Ʌ Ingrosso -yhtyeen keikasta. Maailmankuulut dj:t saivat yleisön tanssimaan villisti.

”Keikan tunnelma oli paras. Kaikki huusivat ja pomppivat”, Antinkaapo tiivistää.

Nuori reservin aliupseeri mainitsee myös yhdysvaltalaisen laulaja Pharrell Williamsin, joka suurtähtenä lunasti vähintääkin odotukset. Tunnelma keikalla oli Williamsin laulun sanoin happy.

Se kuvaa osuvasti myös koko festariviikonloppua.

”Tämä hyvä sää on ollut plussaa. Eihän tästä ole voinut muuta kuin nauttia”, Antinkaapo kiteyttää viikonlopun festaritunnelmat.

[wolf_images_slider slideshow_speed=”6000″ ids=”425,423,422,421,420,419″]
Varusmies-lehden Ruisrock-tärpit:

Kaija Koo

Kaija villitsi yleisönsä täysin! Tuhannet ihmiset jorasivat Kaijan perjantaisella keikalla ja lauloivat mukana. Ilahduttavaa oli se, että Kaija Koo tarjosi mahtavan shown, joka miellytti teinejä, nuoria aikuisia, keski-ikäisiä ja varttuneempaakin väkeä.

Echosmith

Sierotan sisarusten muodostaman yhdysvaltalaisbändi Echosmithin ensiesiintyminen Suomessa onnistui. Indie pop/rock -musiikkia soittava kvartetti on vielä melko tuntematon, mutta tämä yhtye saattaa olla tulevaisuuden suuria tähtiä.

Apulanta

Toni Wirtanen kumppaneineen on kokenut Ruisrock-esiintyjä, mutta tämänvuotinen keikka oli Wirtasen omien sanojenkin mukaan paras! Ruissalon rannat tärisivät, kun ihmiset rokkasivat Apulannan tahtiin!

Roope Salminen & Koirat

Hyvää meininkiä bändiltä, joka soittaa pääosin covereita. Yhtye sai yleisönsä liikkeelle ja bailamaan niin, että Lounalavan edustalla hiekka vaan pöllyi.

Satellite Stories

Mikä fiilis! Mikä energia! Oululaiset kyllä osaavat. Satellite Storiesin musiikki on hyvää, rokahtavaa poppia, mutta yhtyeen ehdoton valtti on loistava live-esiintyminen. Ei mitään lisättävää.

Kommentoi

Samankaltaisia juttuta