Siviiliammatti voi löytyä intistä

Varusmiespalvelus ei aina tarkoita tyypillisiä taistelutehtäviä. Joskus suoritettava tehtävä osuu niin hyvin kohdalle, että sen kautta voi löytää vastaavan ammatin itselleen siviilimaailmasta.

Stereotyyppisimpien sodanajantehtävien ohella varusmiespalvelusta suorittaville on tarjolla koulutusta myös erilaisia spesifimpää osaamista vaativien tehtävien parissa. Puolustusvoimilla on vuositasolla noin 250 erilaista varusmiehille suunnattua erityistehtävää, joissa varusmiehet pääsevät hyödyntämään omia erityistaitojaan. Uusin Varusmies-lehti tutustui tähän tehtävä- ja koulutustarjontaan.

Erityistehtävistä saattaa löytyä sopiva palveluspaikka siviiliammatin tai -harrastusten kautta, mutta urapolku saattaa kulkea myös toiseen suuntaan. Monet varusmiehet ovat löytäneet kipinän unelma-ammattiinsa varusmiespalveluksen kautta ja saaneet jopa suoritettua ammattiin liittyvän tutkinnon suoritettua palveluksen aikana.

Ajoneuvojen kuljettajakoulutus on tästä hyvä esimerkki. Ylen mukaan Puolustusvoimat on sotilaskoulutuksen lisäksi Suomen suurin ajoneuvojen kuljettajakouluttaja ja toiseksi suurin lääkintätaitojen kouluttaja heti Punaisen Ristin jälkeen.

(MAINOS - teksti jatkuu alla)

Esimerkiksi lääkintämies, sotilaspoliisi sekä kuljettaja ovat tehtäviä, joita vastaavat ammatit tunnistaa helposti siviilimaailmasta. Ne ovat myös Puolustusvoimissa niin yleisiä, että niihin voi päästä lähes jokaisesta joukko-osastosta.

– Myös sotilaspoliisin koulutus on hyvin suosittua ja moni lähtee hakemaan varusmiespalveluksesta myös johtajakoulutusta, majuri Juha Taskinen kertoo Ylelle.

Johtajakoulutus voi olla monelle nuorelle ensimmäinen kosketus esimiestehtäviin ja nostaa myös johtamisen erilaiseen näkökulmaan kuin aikaisemmin.

Teksti Miika Kosloff
Kuva Joni Oksanen

Kommentoi

Samankaltaisia juttuta