Varusmies, käytä ääntäsi!

Vuosi 2023 on edennyt taas vauhdilla, ja maaliskuu on tämän lehden ilmestyessä jo vahvasti voiton puolella. Helmikuun lopulla tuli vuosi täyteen Venäjän raakalaismaista sotaa Ukrainaa vastaan. Pahan edessä ei tule antautua, ja länsi onkin tukenut ukrainalaisia aiempaa järeämmällä kalustolla, ja hyvä niin.

Suomessa tammikuun saapumiserä on vannonut sotilasvalat- ja vakuudet, ja seuraava koulutusvaihe on kovassa vauhdissa. 2/22-saapumiserän vuoden varusmiehillä tj on painunut jo alle sadan. Puolestaan yhdeksän kuukauden taistelijat kotiutuivat maaliskuun 15. päivä. Heille haluan toivottaa mukavaa reserviä, hyödyntäkää oppimaanne myös siviilissä.

Kuunvaihteessa on myös maamme kannalta tärkeitä päiviä tiedossa, kun eduskuntavaalit järjestetään. Eduskuntavaaleissa valitaan 200 suomalaista kansanedustajiksi päättämään yhteisistä asioista, kuten lainsäädännöstä ja veroista.

Virallinen vaalipäivä on sunnuntaina 2. huhtikuuta, jolloin voi äänestää kotiin tulleen äänestyskirjeen mukaisessa oman paikkakunnan äänestyspaikassa. Tätä ennen äänioikeuttaan voi käyttää 22. maaliskuuta alkaen ja 28. maaliskuuta päättyen jättämällä äänensä missä tahansa valtakunnallisissa ennakkoäänestyspaikassa, joita löytyy laajasti.

(MAINOS - teksti jatkuu alla)

Äänestäminen on teknisesti hyvin helppoa. Saavut äänestyspaikan ollessa auki kuvallisen henkilötodistuksen, kuten passin tai ajokortin, kanssa ja menet äänestyskoppiin kirjoittamaan muutaman numeron paperille. Aku Ankan rekisterinumeroa äänestyslappuun ei kannata kirjoittaa, sillä se on sama asia kuin olisi jättänyt äänestämättä.

Vaikka teknisesti äänestäminen on hyvin helppoa ja nopeaa, voi oikean ehdokkaan löytäminen olla vaikeaa. Tässä työssä auttaa kuitenkin esimerkiksi erilaiset vaalikoneet, jotka kartoittavat lyhyen kysymyssarjan kautta sinun ja ehdokkaiden yhtäläisyyksiä ajatuksissa. 

Muutaman vaalikoneen jälkeen ehdokas- ja puoluevalinta alkaa vähitellen hahmottua, minkä jälkeen sopiviin ehdokkaisiin voi tutustua paremmin esimerkiksi heidän somessaan ja nettisivuillaan. Hyvä ehdokas kertoo rehdisti, mitä on mistäkin mieltä. 

Siitä huolimatta, että tulevissa eduskuntavaaleissa valittavat 200 kansanedustajaa päättäjät vaikuttavat päätöksillään monen nuoren nykyhetkeen ja tulevaisuuteen vahvasti, nuorten äänestysaktiivisuus jää valitettavasti muita ikäryhmiä pienemmiksi. 

Tähän voidaan tehdä näissä vaaleissa muutos. Jokainen nuori voi aktivoida itsensä äänestämään ja ottaa myös kaverinsa äänestämään. Vain äänestämällä voit vaikuttaa, miltä yhteiskuntamme näyttää huomenna. 

Varusmies, käytä ääntäsi ja vaikuta isänmaan seuraavan neljän vuoden suuntaan! 

Santeri Nousjoki

Kirjoittaja on Varusmies-lehden päätoimittaja.

Kommentoi

Samankaltaisia juttuta