Varusmies, ota kaikki hyöty irti ajastasi!

Tiesitkö, että inttimatkasi alkaa jo ennen kuin kutsuntakirje tipahtaa postilaatikkoosi? Jo varhaisessa vaiheessa ennen kutsuntoja kannattaa alkaa painamaan mieleen mahdollisesti kiinnostavia koulutushaaroja ja palveluspaikkoja. Tarjolla on myös laaja kirjo erityistehtäviä, joihin voi hakea ennen palvelusta tai alokaskauden aikana. Erityistehtävät tarjoavat erinomaisen mahdollisuuden kehittää itseään ja omaa osaamistaan työelämää varten.

Varuskunnat ympäri Suomen tarjoavat hyvät lähtökohdat fyysisen ja henkisen kestävyyden kehittämiseen. Säännöllinen vuorokausirytmi, terveellinen ruokavalio ja lukuisat harrastusmahdollisuudet luovat vakaan pohjan kunnon kasvattamiseen palveluksen aikana. Hyvä peruskunto helpottaa palvelustehtävien suorittamista ja armeijassa alkanut urheiluharrastus kantaa helposti vielä reservin puolelle. Aktiivisille liikkujille on myös tarjolla ylimääräisiä kuntoisuuslomia.

Varusmiespalvelus on taloudellisesti huoletonta aikaa, sillä valtio kattaa varusmiesten asumisesta koituvat välittömät kulut. Maksutonta terveydenhuoltoa kannattaa hyödyntää, jos siviilipuolella on jäänyt käymättä esimerkiksi hammaslääkärillä. Vaikka päivärahoilla ei pystyisikään yksinään kovin laveaa elämää kustantamaan, kattaa se arjen kulut suurimmaksi osaksi. 

Jo ensimmäisenä aamuna armeijassa kohtaa tilanteen, jossa jakaa huoneensa useamman tuntemattoman ikätoverin kanssa. Kuitenkin muutaman päivän jälkeen näistä ventovieraista on tullut hyviä kavereita, joiden kanssa vietetään aikaa metsässä ja sotilaskodissa. Yhteinen matka luo vahvan siteen ihmisten välille ja kaatosateessa rämpimistä on mukava muistella vielä pitkän ajan päästä tutulla porukalla. Intistä saadut ystävyyssuhteet kantavat helposti pitkälle siviilielämään.

(MAINOS - teksti jatkuu alla)

Asepalvelus tuo näkökulmaa ja kontrastia arkipäivään vielä pitkään kotiutumisen jälkeen koulutushaarasta riippumatta. Etenkin turvallisuutta koskevia uutisia lukiessa asepalveluksesta saatu kriittinen näkövinkkeli tarjoaa laajemman ymmärryksen kuin tavallisella tallaajalla. Armeijassa opittu tieto kriisitilanteista ja sota-ajasta on osa yleissivistystä ja oleellinen pala historian ja nykyhetken ymmärtämiseen.

Ovet varusmiespalvelukseen aukeavat vain kerran elämässä. Vaikka joka ikinen astuu palvelukseen samalta viivalta, voi kukin itse vaikuttaa siihen mitä armeijassa oppii ja mitä matkalta jää käteen. Sitten kun varusmiespalvelus aikanaan päättyy ja vihreät vaatteet jäävät kasarmille, kulkevat sieltä hankitut tieto ja taidot ikuisesti mukanasi.

Kirjoittaja on Varusmiesliiton hallituksen jäsen.

Kommentoi

Samankaltaisia juttuta