Varusmiesliitto: Reserviläiskirjeen tiedot avattava paremmin varusmiehille

Varusmiesliitto kehoittaa kannanotossaan Puolustusvoimia kiinnittämään huomioita varusmiesten sitouttamiseen reserviin jo kotiuttamisvaiheessa. Erityisesti miehistötehtävissä palvelleiden sitouttamisen tulisi liiton mukaan onnistua paremminLiiton mukaan monelle varusmiespalveluksen päättävälle jää epäselväksi oma rooli kriisitilanteessa.

Kuva: Aku Siukosaari

Puolustusvoimat lähettää toukokuun aikana 900 000 kirjettä reserviläisille. Niin sanottujen reserviläiskirjeiden pääasiallinen sisältö on kertoa reserviläisten sodan ajan tehtävistä. Varusmiesliitto pitää reserviläiskirjettä ja yhteydenpitoa reserviläisiin tärkeänä, mutta muistuttaa, että varusmiespalveluksen päättyessä monille oma tehtävä kriisitilanteessa jää epäselväksi.

“Varusmiespalveluksen viimeisillä viikoilla käydään tiuhaan tahtiin monia reserviin siirtymiseen liittyviä asioita läpi.” toteaa Varusmiesliiton puheenjohtaja Henrik Vuornos kannanotossa.

(MAINOS - teksti jatkuu alla)

“Osa palveluksensa päättävistä varusmiehistä saa suoraan tiedon omasta sodan ajan sijoituksestaan, osalle se kerrotaan myöhemmin ja osa siirtyy suoraan reserviin”, hän jatkaa.

Varusmiesliitto näkee, että tiedonkulussa varusmiehille olisi kehittämisen varaa. Reservin toimintaperiaatetta sekä sodan ajan joukkojen kokoamisperiaatetta tulisi avata tarkemmin oppitunneilla. Monelle varusmiehelle jää tällä hetkellä kuva “turhaan” suoritetusta palveluksesta, mikäli omaa sodan ajan sijoitusta ei kerrota. Varusmiespalveluksen suorittaminen ei kuitenkaan ole hukkaan heitettyä aikaa, vaikka suoraa sodan ajan sijoitusta ei heti saisikaan.

“Laaja reservi sodan ajan joukon ulkopuolella takaa, että jokaiselle löytyy tehtävä kriisitilanteessa. Epäselvyys reserviin kuulumisesta olisi helppo oikaista viiden minuutin esityksellä palveluksen viimeisillä viikoilla.”, Vuornos huomauttaa.

“Kannustamme Puolustusvoimia kiinnittämään huomiota kotiutuviin varusmiehiin ja heidän sitouttamiseen reserviin”, hän sanoo.

 

Ongelmista miehistöön koulutettujen varusmiesten sitouttamisesta on kirjoittanut myös kolumnistimme, ensin miehistötehtävässä palvellut ja nyt reserviupseerikurssia jälkikoulutettavana suorittava Joel Kontiainen. Kolumnin voit lukea täältä.

 

Kommentoi

Samankaltaisia juttuta